Sappen: pure gezondheid in een glas

Auteur: Redactie
Drinks 18 juni 2007
Sappen: pure gezondheid in een glas

De overheerlijke smaak van vers geperste vruchten- of groentesap rechtstreeks uit de pers is en blijft uniek. Nergens krijgt u het zo lekker én gezonder dan wanneer u zelf aan de slag gaat. Met een blender en de juiste sapmachine doet u niet alleen uzelf, maar vooral ook uw gasten een enorm plezier. Want wie is er niet aangenaam verrast bij een vers vitaminebommetje voorgeschoteld te krijgen!

Vergeet die zogenaamde verse sappen in een flesje maar, maak het zelf. Wellicht soms een beetje duur, want fruit is helaas niet echt goedkoop, maar veel gezonder voor het lichaam. Verse sappen bevatten de hoogste concentraties vitaminen, mineralen en sporenelementen, helemaal als u ze met schil en al in de machine duwt. Bovendien lenen ze zich prima voor een combinatie met groenten. Een slimme truc voor als u geen groenten-eter bent - en voor kleine kinderen. En wie hebben daar meer profijt van dan de gasten die de huiselijkheid van een Bed & Breakfast aandoen? Eindelijk geen massa-drankjes zoals in hotels, waar de sapjes uit pakken of machines komen en de variatie zich beperkt tot een keuze uit jus d’orange en twee ‘exotischer’ sapjes. Geef uw eigen B&B een persoonlijke touch door uw eigen creativiteit. Veel gasten zullen u dankbaar zijn én u kunt zeker wanneer er moeilijk etende kinderen bij betrokken zijn, de ouders een onverwacht genoegen doen.

Dubbel gezond

Een combinatie van groenten en fruit is niet alleen lekker fris, maar geeft ook minder bloedglucose schommelingen. Groenten bevatten minder suikers, dus minder calorieën en veel gezonde stoffen voor het lichaam. Groentesappen geven daardoor minder bloedglucose schommelingen waardoor u ook minder honger krijgt na het drinken hiervan. Fruitsappen geven sneller een hongergevoel door de natuurlijke vruchtensuikers. Er kan wel een nadeel aan een mix van fruit- en groentesap zitten, namelijk gisting in de buik dat een opgeblazen gevoel kan geven. Ook kunnen sommige mensen het er erg koud op krijgen. Groente- en fruitsappen hebben namelijk thermisch een verkoelende werking. Dit is op te vangen door het drinken van Vata kruidenthee of het toevoegen van gember en zwarte peper. Beide hebben een thermische verwarmend effect.

Keuze

De wereld van groente en fruit is groot. U hoeft het echt niet bij de sinaasappel alleen te houden. U kunt natuurlijk de seizoenen in de gaten houden om op die manier het beste en verste fruit te kunnen gebruiken. U kunt ook uw eigen creaties bedenken. De meest gebruikte vruchten die als basis veel worden gebruikt zijn: appels, grapefruits, sinaasappels, frambozen, perziken, druiven,  meloen, citroen, kiwi’s, limoen, passievruchten en mandarijn,nectarines, kersen, peren, ananas, bananen, mango’s, papaja’s.  Drankjes op basis van bessen –inclusief frambozen en aardbeien die bessen zo goed aanvullen, zoals bramen, zwarte bessen, bosbessen en cranberries worden veelal in smoothies gebruikt. Mocht u het fruit eens willen laten staan, dan kiest gewoon voor groente. Op wortelsap na zijn maar weinig groentesappen puur te drinken: de meeste zijn niet smakelijk genoeg. In het algemeen moeten ze worden aangelengd met andere sappen. De meest ideale groentesappen die u kunt gebruiken zijn: wortel, komkommer, waterkers, broccoli, kool, peterselie en zelfs sla, boerenkool of spinazie. Deze laatste bevat echter wel veel oxaalzuur en dat belemmert de opname van calcium, dus moet u spinaziesap met mate drinken. Tot slot zijn er nog bieten, pastinaak, bleekselderij, paprika’s, gember, munt en hoewel het eigenlijk een vrucht is maar vanwege de hartige inslag vaak als groente wordt omschreven: de tomaat.

Aan de slag

Het mooie aan verse sappen is dat er geen regels zijn; je kan vrijwel alle groenten en vruchten persen, op voorwaarde dat je de juiste apparaten hebt die krachtig genoeg zijn om alle soorten van ingrediënten te verwerken. De kwaliteit van een sap hangt ook in sterke mate af van de kwaliteit van de ontsapper. Er bestaan twee belangrijke technieken. Er zijn toestellen die aan hoge snelheid het materiaal heel fijn raspen en dat zeven. Daarnaast zijn er ook toestellen die malen en het sap er uit drukken. Deze techniek geeft meer sap, het sap heeft een hogere voedingswaarde en is langer houdbaar. Er bestaat ook een techniek waarbij magneten gebruikt worden om mineralen in het sap te behouden. Dit sap is krachtiger en langer houdbaar. Er is redelijke consensus dat de Green Star en Green Power ontsappers het beste sap opleveren. Eenvoudiger in gebruik en onderhoud is de zogenaamde Campion Juicer. Deze machine maakt met een soort kauwbeweging de vezels van alle groente- en vruchtensoorten stuk en breekt zo de cellen. Daardoor komen er meer voedende bestanddelen vrij en is het sap donkerder van kleur en voller van smaak. Kies altijd voor een apparaat met twee snelheidsinstellingen: een voor harde producten, zoals appelen of wortelen, en een voor zachte, zoals tomaten of watermeloen. Ook gemakkelijk: de onderdelen moeten in de vaatwasser kunnen en filters gemakkelijk te schoonmaken zijn. Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden die verschillende apparaten bieden.

Toevoegingen

Stel u heeft een geweldige combinatie ontdekt, maar mist nog nét die ene touch; dat vleugje extra waardoor de smaak nog beter tot haar recht komt. Dit kunt u eenvoudig doen door de toevoeging van specerijen en kruiden. Deze smaken heerlijk en hebben allemaal hun eigen heilzame eigenschappen voor de gezondheid. Probeer eens de combinatie uit van gemberwortel, chilipeper of radijs voor een frisse smaak, of muskaatnoot, kaneel of kardemom voor een volle, warme smaak. Toevoegingen kunnen nog veel verder gaan: wat dacht u van kruidendruppels (echinacea), vitamine-of mineralendruppels? Voor smoothies zijn extra plantaardige toevoegingen ook ideaal. Tarwekiem, lijnzaad, pompoen of zonnebloempitten geven een nootachtige smaak en een krokante textuur. Wat u ook wilt toevoegen; het is vooral een kwestie van uitproberen. Leef u uit en ontdek zelf dat eigen creaties lekkerder wegdrinken dan wat dan ook.

BBN15

Overig nieuws