Slapen in sloppenwijk tijdens WK voetbal

30 december 2013
Slapen in sloppenwijk tijdens WK voetbal

In de sloppenwijken van de speelsteden in Brazilië maken bewoners plannen om tijdens het WK voetbal van 2014 hun onderkomen aan te bieden als bed & breakfast. Voor een veel lagere prijs
dan hotels, kunnen voetbalfans straks in de favelas terecht voor een overnachting en een ontbijtje.

*Niet op orde*
Veel steden hebben het aanbod aan reguliere overnachtingsmogelijkheden niet op orde. Het gaat de komende zes maanden naar verwachting niet meer lukken om genoeg hotels uit de grond te stampen. Zo verwacht men in Rio de Janeiro 300.000 bezoekers. De stad telt iets meer dan 55.000 hotelkamers.

*Een prikkie*
De prijzen per persoon per overnachting liggen in de favelas omgerekend rond de €35. Hotels vragen nu al €330 voor een eenvoudige kamer. De vraag is hoeveel voetbaltoeristen, Brazilië maakt zich op voor 600.000 buitenlandse gasten, gebruikt zullen maken van het goedkope alternatief. In veel sloppenwijken vinden dagelijks schietpartijen tussen drugsbendes onderling en de politie plaats. Ook zijn de voorzieningen niet altijd zoals men in het land van herkomst is gewend. Men moet niet opkijken van open rioleringen.

*Zuid-Afrika*
Het is niet voor het eerst dat arme bewoners van sloppenwijken hopen een graantje mee te kunnen pikken van een WK voetbal. In 2010 probeerden veel inwoners van de townships in Zuid-Afrika voetbalfans te trekken met goedkope overnachtingen. Voor velen liep hun poging in de toeristenbranche toen op weinig uit.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws