Spic en span voor uw gasten

28 oktober 2013
Spic en span voor uw gasten

Een stofwolk onder het bed, een spinnenweb in de kamerhoek of het doucheputje waar haren van de vorige gasten in liggen vormen een doemscenario voor iedere b&b-eigenaar. Een schoon en proper verblijf
is wat u uw gasten wil aanbieden. Ontdek de vuilkuilen en tips.

*Sopschema*
Iedere b&b-houder streeft een schoon en hygiënisch verblijf na. Om dit streven op een overzichtelijke manier werkelijkheid te laten worden, kunt u gebruik maken van een ‘sopschema’. In dit document geeft u precies aan welke elementen schoongemaakt moeten worden. Maak een onderscheid tussen aspecten die dagelijks een beurt krijgen en die wekelijks of maandelijks aan de beurt zijn. Mocht u met meerdere personen werkzaam zijn in de b&b, zorg er dan ook voor dat degene die schoonmaakt zijn naam verbindt aan het element dat schoongemaakt moet worden. Op deze manier legt u de verantwoordelijkheid bij de juiste persoon.

*Feedback*
Om inhoud te geven aan het sopschema bepaalt u wat u belangrijk vindt in de slaapkamer of ontbijtruimte. Ga na wat u prettig vindt als u zelf overnacht in een accommodatie. Is dat iedere dag een schone handdoek of bedlinnen? Zet deze aandachtspunten in het schema. Nodig vervolgens een aantal, bij voorkeur kritische vrienden uit om te overnachten. Behandel hen als echte gasten en vraag na afloop wat ze goed vonden aan de hygiëne, wat er beter kan en wat ze misten. Laat hen een feedbackformulier invullen, zodat u de aandachtspunten bij de hand hebt. Op deze manier ontdekt u wat er eventueel beter kan en waar u goed in bent.

*Uitbesteden of niet*
Als b&b-houder kunt u er ook voor kiezen om de schoonmaak uit te besteden. Een voordeel is dat u zich vooral kunt richten op uw core-business; het zijn van een gastvrouw of -heer. Vooral in drukke periodes kan het u rust geven en kunt u zich focussen op het ondernemerschap. Nadelen zijn mogelijk de kosten, ontevredenheid over het resultaat en het feit dat u afhankelijk bent van een derde partij. Zorg ervoor dat u duidelijk uw wensen uitspreekt wanneer u in zee gaat met een schoonmaakbedrijf. Kunt u kiezen voor één vaste schoonmaker, dan is dit aan te raden. U bouwt een vertrouwensband op en de persoon begrijpt het werk beter. Er zijn lokale schoonmaakbedrijven, maar ook landelijke. Informeer altijd bij meer dan één bedrijf en kijk of ze kunnen bieden wat u eist. Bepaal uw keuze ook aan de hand van efficiëntie en kosten. Wegen de kosten op tegen de baten?

*Schoonmaaktips*
• Schrob een glazen douchewand met antiroosshampoo. Daarna afspoelen en zeepresten zijn verleden tijd.
• Vouw het dekbedovertrek in de lengte als het net uit de wasmachine komt. Strijk het glad met uw handen en laat het drogen. Strijken wordt verleden tijd!
• Vieze geurtjes verdwijnen door een koffiepad te gebruiken.

~Door~ "~Myrtille Vromans~":mailto:myrtille.vromans@uitgeverijps.nl

Overig nieuws