Tienduizenden Airbnb-overnachtingen in Utrecht

Auteur: Roy Spijker
28 maart 2017
Tienduizenden Airbnb-overnachtingen in Utrecht

Jaarlijks worden er in Utrecht ruim 40.000 overnachtingen via Airbnb. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ook worden er in die stad relatief meer plekken aangeboden dan in Amsterdam. Volgens de Universiteit komt dat doordat er in Utrecht in verhouding weinig hotelkamers zijn, schrijft RTV Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft al aangegeven dat het voor de zomer met strenge eisen voor Airbnb-verhuur wil komen. De onderzoekers van de universiteit vinden dat een goed idee. Volgens onderzoeker Egbert van der Zee van de Universiteit Utrecht moten we ons realiseren dat het Airbnb-fenomeen positief kan zijn voor zowel aanbieders als voor een stad, maar dat het niet fijn als je iemand naast een pand woont dat verhuurd wordt via Airbnb en het niet duidelijk is wie erin zit. Dat kan volgens de onderzoeker zorgen voor vervelende situaties. De gemeente heeft al aangegeven dat het klanten die gebruik maken van Airbnb, ook toeristenbelasting moeten betalen.

Aanbieders
Uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt verder dat een kleine 200 grote aanbieders in Utrecht, goed zijn voro bijna 10 procent van het totaal aantal aanbieders op Airbnb. Zij zouden bedragen vedrienen die liggen tussen de 8000 euro tot tienduizenden euro's. 

Overig nieuws