Uitgelicht: afbakbrood voor de pure smaak

Auteur: Redactie
Food 18 november 2006
Uitgelicht: afbakbrood voor de pure smaak

De geur van vers gebakken brood. Lekkere variaties als croissants, petit pains of panini’s. Heerlijk om in te bijten. Voor het ontbijt of als lunch. Brood is een vaste waarde aan tafel. Met afbakbroodjes maakt u het voor uw gasten nog eens extra speciaal.

Vrijwel elk onderzoek waarin mensen wordt gevraagd wat ze het lekkerst vinden ruiken, levert steevast hetzelfde antwoord: de geur van versgebakken brood. Die heerlijke geur is gelukkig niet meer voorbehouden aan de bakkerij. Wie voorgebakken brood koopt, haalt in feite de bakkerij in huis. Voorgebakken brood is al gaar; alleen de korst heeft nog geen kleur. Het is juist die laatste fase, het licht bruinen en knapperig bakken van de korst, die deze onmiskenbare geur verspreidt. Bij menigeen vult zich in het weekeinde de keuken met die zalige, warme broodlucht die uit de oven ontsnapt. Maar waarom zou u het beperken tot het weekend alleen? Als Bed & Breakfast-eigenaar heeft u wellicht ook doordeweeks gasten die extra willen genieten van een lekker broodje. En waarom ook niet? Voorgebakken brood is goed houdbaar en daardoor handig om in voorraad te hebben. Het is verpakt in een voorgevormde plastic zak waarin een speciaal luchtmengsel zorgt voor een lange houdbaarheid. Daarnaast zijn er voorgebakken broodsoorten die in de koeling van de winkel liggen. Deze broden kunnen, als ze niet meteen worden afgebakken, thuis in de koelkast één tot twee weken worden bewaard. In gewoon brood zit veel 'broodverbetermiddel'. Dat is een eufemisme voor voornamelijk vet (olie, boter en stearaat). Deze toevoeging zorgt er niet voor dat het brood langer vers blijft, maar door het vet voelt het minder droog aan als het oud is. Afbakbroodjes bevatten weinig broodverbetermiddel, omdat de broodjes niet bedoeld zijn om te bewaren na het afbakken. Doordat afbakbrood bijna alleen uit gluten, zetmeel en water bestaat, wordt het ook snel oud. Als de gluten uitdrogen, wordt het brood taai en uiteindelijk zelfs keihard.

Smaakverschillen

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Daarom is het maar goed dat er zoveel verschillende soorten afbakbroodjes zijn. Ciabatta, panini, croissants, petit pains, triangels, focaccia, kaiserbroodjes en de altijd lekkere stokbroden; er is voor ieder wat wils. Om over extra toevoegingen maar te zwijgen. De één is dol op sesamzaad, de ander kiest juist kruidachtige toevoegingen als rozemarijn en tijm. Of wat dacht u van olijven en tomaten? Deze toevoegingen kunnen natuurlijk ook op brood, maar tegenwoordig zie je steeds meer dat afbakbroodjes worden verrijkt met de extra toevoegingen er al in. Het biedt uw gasten zeker wat extra's. Het leuke is dat u met afbakbroodjes zelf ook zoveel méér kunt dan u denkt. Druk u eens een eigen stempel op een afbakbroodje door een amandeltje meer neer te leggen of een keertje extra met eigeel over de bovenkant te strijken. Het resultaat kan verbluffend zijn. Maar bovenal heeft u steevast vers brood in huis en juist dát is voor uw gasten belangrijk. Uw gasten zijn op vakantie of een weekendje weg, of misschien heeft u wel een gast die wekelijks een paar nachten overblijft in verband met werk. Dan kunt u met afbakbrood zeker het 'thuisgevoel' stimuleren. Want daar ligt tenslotte ook de kracht bij de Bed & Breakfast: de persoonlijke touch.

Handig

Daarom zijn afbakbroodjes voor u als ondernemer ook heel handig. U kunt namelijk niet alleen aan uw gasten vragen welke soorten zij graag willen eten, u kunt hun ook vragen hoe warm, afgekoeld en gekleurd de broodjes mogen zijn. Over de juiste wijze van een broodje afbakken lopen de meningen uiteen. Sommigen bevochtigen de broodjes en volgen daarna de werkwijze zoals deze op de verpakking staat. Anderen doen het vooral op hun gevoel. Feit is wel dat een u de meeste smaak verkrijgt bij een bruin, krokant gebakken broodje met een dunne korst waarin de suiker goed is gekarameliseerd. Vaak blijven broodjes te lang in de oven of worden ze slechts verwarmd in plaats van gebakken. Te licht is niet goed, maar te donker evenmin. Het afbakken heeft het beste resultaat in een voorverwarmde oven van +/-200 graden, gedurende ongeveer 8 minuten. Het beste kunt u zelf uitproberen in uw oven wat u het beste bevalt. Hou daarbij wel in het oog dat er niet teveel brood in de oven tegelijkertijd is. Bij 'overbelading' zakt de temperatuur en bereikt de warmte niet alle broodjes. Zodra u uw keuze heeft bepaald over welke afbakbroodjes u gaat serveren bij het ontbijt of de lunch, is het zaak om te kijken welk beleg u daarbij gebruikt. Hoe lekker uw gasten kaas ook vinden, indien u de kaas extra belegt met wat tomaat, komkommer of een vleugje mosterd geeft dat net wat meer cachet. Natuurlijk is een petit pain met hagelslag lekker, net zoals afbakbrood ook prima smaakt met chocoladepasta, pindakaas, jam, honing of lemon curd. En gaat de smaak van uw gasten wat meer uit naar hartigheden, dan kiest u gerust voor rosbief, ham, kipfilet, snijworst en een gekookt of gebakken ei. Het grootste voordeel van afbakbroodjes is dat u en mis en place een totale verassing voor uw gasten op tafel kunt zetten.

BBN15

Overig nieuws