Vaker vakantie vieren op de Veluwe

4 december 2012
Vaker vakantie vieren op de Veluwe

In totaal ondernamen Nederlanders in 2012 bijna 37 miljoen vakanties: 18,1 miljoen vakanties werden in eigen land doorgebracht. Eén op de acht Nederlanders bracht zijn vakantie door op de Veluwe.

*Groei van 11%*
Landelijk groeide het binnenlands toerisme met 2 prcoent, op de Veluwe met 11 procent. Dit betekent dat één op de acht Nederlanders zijn vakantie doorbrengt op de Veluwe. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research. 18,6 miljoen vakanties werden in het buitenland gevierd.

*Noordzeebadplaatsen blijven populair*
De Veluwe plaatste zich met 2,1 miljoen vakanties op de tweede plaats ten koste de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen de populairste regio in eigen land, maar omdat het groeicijfer van de kust (5,3 procent) aanzienlijk achterblijft bij de Veluwe hebben beide regio’s nu een nagenoeg gelijk marktaandeel.

*Buitenland*
Het aantal vakanties naar het buitenland is het afgelopen jaar gestabiliseerd op 18,6 miljoen. Vergeleken met vorig jaar groeide het aantal vakanties naar het Middellandse Zeegebied met zo’n 5 procent, terwijl het aantal vakanties naar de rest van Europa daalde met zo’n 2 procent. Het aantal verre reizen stabiliseerde. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,4 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een stijging betekent van 2 procent ten opzichte van 2011. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties met 5 procent dalen naar 2,8 miljoen vakanties. België neemt de derde plaats in beslag met ruim 1,8 miljoen vakanties.

*Op de foto:* Lekker een stukje fietsen op de Veluwe

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws