Verrassen met een ontbijt á la carte

11 april 2017 | José Mast

Veel verse producten naar ieders wens en toch zo min mogelijk weggooien. Met dat dilemma begint menig b&b-eigenaar de dag. Vooraf de wens van de gast peilen voorkomt verspilling, maar verkleint de verrassingsfactor. Met deze tips serveer je een uitgebalanceerd ontbijt: goed voor de gast, het milieu én de portemonnee.

DOWNLOAD HIER GRATIS DE NIEUWE EDITIE VAN BED & BREAKFAST

Het brood is vers van de bakker of zelf afgebakken en er is keuze uit verschillende soorten, inclusief croissants. Verschillende soorten kaas en vleeswaren worden onverpakt op een schaal gepresenteerd. Vers fruit en rauwkost liggen voor het grijpen. Yoghurt – naturel en met fruit – staat klaar in kommen, vers geperst sap in een kan. De jam is van de plaatselijke fruitteler, het zachtgekookte ei uit eigen ren. Alles goed en wel, maar welke gast lust alles? Hoe vaak gebeurt het niet dat juist dat donkerbruine boerenbrood overblijft, of alle kaas of alle vleeswaren?  

Wensenlijst
Sinds de invoering van de allergenenwetgeving is het al lang niet vreemd meer gasten te vragen naar hun dieetwensen. Dat kan prima door middel van een standaardmail na de reservering of enkele dagen voor aankomst. Zo voorkom je in ieder geval dat er veel overblijft omdat je niet op de hoogte was van een allergie of dieetwens, zoals glutenvrij, vegetarisch of veganistisch. 

Informeren naar ontbijtvoorkeuren gaat net een stapje verder. Wel of geen yoghurt? Wel of geen eitje en zo ja, hoe lang gekookt? Wit of bruin, hard of zacht brood? Je kunt het allemaal uitvragen, maar een afvinklijstje doet wel afbreuk aan de verwennerij die uitgaat van een b&b-ontbijt, zeker als de gast nog geen voet over de drempel heeft gezet.  
 

Een alternatief is in gesprek te gaan na de ontvangst. Het blijkt snel genoeg of gasten deze aandacht op prijs stellen, wat vaak het geval zal zijn, of dat ze alle keuzes open willen houden. In het laatste geval kun je ook op de ochtend zelf nog vragen of ze interesse hebben in extra vleeswaren van de biologische slager die je in de koelkast klaar hebt staan.

Verrassing!
Hoe nauwgezet de gast zijn wensen ook aangeeft, er blijven nog genoeg manieren over om te verrassen. Speel in op het seizoen met vers fruit. Een aardbei op een beschuit is een ware traktatie, net als blueberrypancakes. Ga op zoek naar minder bekende broodsoorten of bak ze zelf, zodat gasten iets hebben om uit te proberen. Ook lokale producten doen het altijd goed, zoals jam, honing, sap, brood of gebak. Of zet een extra hartige variatie neer, zoals kruidenkwark, humus of avocado.

Mocht er toch teveel op tafel staan, dan kun je een doggybag aanbieden. Als b&b hoef je weliswaar niet in een lunch te voorzien, maar wat maakt het uit of gasten al het brood tussen negen en tien opeten of een deel in de middag? Ontdek de waardering die schuilt in het aanbieden van een boterhamzakje. Want in de praktijk blijkt vaak: hoe scheutiger de gastvrouw of gastheer, des te bescheidener te gast. 
 

Dit mag niet ontbreken op de ontbijttafel

Het Hof van Laren ? Cornélie Kars (1 kamer)
"Vers sap, liefst zelf geperst. Wat ik zelf kan maken, maak ik zelf, ook het brood als gasten langer blijven. Kwaliteit staat bij mij op nummer één: hele goede koffie, kaas van een goede kaaswinkel, vers fruit. Als alles wat je aanbiedt goed is, dan geldt: less is more."

Résidence La Vie en Rose ? Karlijn Dapper (3 kamers)
"Lokale producten en maatwerk. Ik ga vooraf het gesprek aan, om niet teveel te hoeven weggooien. Vers fruit van het seizoen en rauwkost zijn vaste onderdelen. Tegenwoordig doe ik ook meer met hartig, zoals Turkse yoghurt met kruiden uit eigen tuin, zoals bieslook, basilicum, oregano en munt."

Huize Nijhof ? Annet Schuiling (1 kamer)
"Dat hangt van de gast af. Ik vraag altijd vooraf waar ze van houden en of ze speciale wensen hebben. Voor wie wil heb ik zelfgemaakte, met honing gezoete granola en jam uit Groenlo. Verder doe ik er altijd een lekker cakeje bij, voor bij de koffie."

De Oale School ? Kristel Roelofs en Marieke Olde Weghuis (7 kamers)
"Vers ambachtelijk brood en broodjes en streekproducten uit Twente, zoals eigengemaakte jam en vers fruit. Een ruime keuze aan soorten thee wordt ook op prijs gesteld."

Tips

Presenteer boter en smeerbaar broodbeleg hygiënisch in kleine potjes of bakjes. Dit geeft het ontbijt cachet, ook al sla je de producten in bij de groothandel of voordeelsupermarkt. 

Durf voor chocopasta en ander weinig gebruikt zoet broodbeleg terug te vallen op mini-verpakkingen.

Investeer in een ruim assortiment koffie en thee en zorg dat je koffie in verschillende variaties kunt serveren (espresso, cappuccino, latte). Dat geeft het ontbijt klasse.

Foto's: Het Hof Van Laren

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Internationaal Corona
Reizen eenvoudiger vanaf 15 mei, ook náár Nederland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
Poll: ben je van plan binnen nu en een jaar je B&B uit te breiden?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie denken uit te gaan breiden binnen nu en een jaar. Waarom wel/niet? Je reactie is van harte welkom en een toelichting zeer zeke ...

Columns
Column Hanny Arens: test, test

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat de wereld zou worden getroffen door een pandemie, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken en velen met mij. Anno 2021 weten we inmiddels beter; het coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd flink bezig. Je kunt geen krant of nieuwsapp openen, of ...

Toerisme Achtergronden
Meivakantie: drie keer zoveel huisjes geboekt

Het aantal geboekte vakantiehuizen voor de meivakantie is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Het aantal boekingen voor de meivakantie is met 192 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot 2019 bedr ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Brakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: