Voorkom bedwantsen in je Bed & Breakfast

Auteur: Redactie
Branded Content 28 juni 2022
Voorkom bedwantsen in je Bed & Breakfast

Bedwantsen zijn een potentieel risico voor elk bedrijf. Maar Bed & Breakfasts hebben een veel groter risico op een besmetting van ongedierte zoals bedwantsen. Hoe komt dat?

Bedwantsen parasiteren op mensen. Ze worden aangetroffen daar waar mensen rusten en slapen, vandaar de naam bedwants. En dat verklaart ook gelijk waarom een bed & breakfast meer risico op bedwantsen heeft dan een ander bedrijf. Een B&B is ervoor gemaakt om de nacht door te brengen. Gasten zijn zich tijdens de nacht niet bewust van het ongemak dat ze mogelijk te wachten staat. Het kleine diertje van zo’n 5 mm lang verstopt zich in naden van matrassen, achter het hoofdbord of in stopcontacten. En wacht rustig af tot zijn bloedmaaltijd langs komt. Hoe lang een bedwants zonder voedsel kan is afhankelijk van diverse factoren, zoals temperatuur en in welke stadium van de levenscyclus hij zich bevindt. Een volwassen exemplaar kan bij een lage temperatuur wel meer dan 12 maanden zonder bloed. Het wordt ons dus niet makkelijk gemaakt om bedwantsen te signaleren. 

Hoe komen bedwantsen binnen

De meest voorkomende manier is door de mens. We zijn een reislustig volk en vinden het heerlijk om er even tussenuit te zijn en boeken regelmatig een weekendje weg of zijn zakelijk oppad. Zonder dat we het weten kunnen wij via onze koffers of kleding bedwantsen met ons meenemen. Ook personeel, externe leveranciers en de wasservice zijn transportmiddelen voor bedwantsen om een hotel binnen te komen. Daarnaast kunnen ze ook via naastgelegen gebouwen of vintage meubels hun weg naar binnen vinden.

Tips om bedwantsen te voorkomen

Bedwantsen kunnen zich goed verstoppen. Ze komen pas tevoorschijn als er een voedselbron in de buurt is zoals een B&B-gast. Ze kunnen meer dan een half jaar zonder eten. 

-    Daarom is het belangrijk om het personeel te trainen in het herkennen van bedwantssignalen. Hoe eerder de bedwantsen worden ontdekt, hoe beter. 

-    Maak een bedwantsencontrole tot een dagelijks onderdeel van de schoonmaak.

-    Zorg voor een duidelijke procedure voor uw medewerkers zodat zij weten hoe om te gaan met klachten van gasten over bedwantsen

Wat zijn tekenen van bedwantsen

-    Het meest voorkomende teken dat er bedwantsen in de kamer aanwezig zijn, zijn bloedvlekjes op de laken of beddengoed.

-    De bulten die na een beet achterblijven op het lichaam worden niet altijd gelijk herkend als bedwantsbulten. Ze hebben veel weg van een muggenbult. Het grote verschil is dat muggenbulten vaak solitair zijn en dat bedwantsbulten meestal met meerdere tegelijk (zo’n drie stuks) bij elkaar liggen. Dit komt doordat bedwantsen vaker bijten, met name als ze gestoord worden tijdens het bijten. 

-    Het zien van bedwantsen is ook een goede indicator dat er meerdere bedwantsen zijn. Ook vervellingshuidjes of eitjes van bedwantsen geven aan dat er bedwantsen zitten. Bedwantsen vervellen 5 keer voordat ze volwassen zijn. De vervellingshuidjes zijn vaak te vinden bij hun nest en hebben de vorm van een bedwants. De eitjes zijn wat lastiger te herkennen. Het zijn kleine witte, doorzichtige en smalle eitjes. Ze worden vaak gelegd in de naden van matrassen of in andere scheuren en kieren.

-    Als de plaag grotere vormen aanneemt, zijn de bedwantsen ook te ruiken. Ze geven een misselijkmakende zoete geur af.

Zoals aangegeven is het lastig om bedwantsen te voorkomen. Bedwantsen worden door gasten meegenomen naar een Bed & Breakfast. Ze komen via de kleding en koffers je hotel binnen. Daar is weinig tegen doen. Wel zijn er maatregelen te treffen om te voorkomen dat bedwantsen zich snel verspreiden. 

-    Zodra bedwantsen zijn ontdekt, is het belangrijk om niets uit de besmette kamer te verplaatsen. De kans dat een bedwants in een andere kamer terechtkomt, wordt op deze manier verkleint. 

-    Daarnaast is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder, zoals Rentokil Pest Control. Zij kunnen je tijdens een inspectie vertellen of je daadwerkelijk bedwantsen hebt of dat je te maken hebt met een ander insect, zoals een tapijtkever.

Overig nieuws