Waar of niet waar? Test je kennis!

23 juli 2015
Waar of niet waar? Test je kennis!

Wat weet jij als horecaondernemer van eten, drinken en andere zaken die met onze branche te maken hebben? Test het in onze 'waar of niet waar?' quiz.

*Waar of niet waar?*
1. De dame blanche is vernoemd naar een opera.
2. Hete peper kun je het best afblussen met water.
3. Het gat in een donut zit er omdat de lekkernij
verwijst naar een verrekijker.
4. Bier schuimt meer dan cola omdat er eiwitten in
zitten.
5. De komkommer is familie van de meloen.

(Antwoorden staan onderaan)



























1. WAAR. Topchef Auguste Escoffier, een echte operaliefhebber, vernoemde het ijsgerecht naar de opera Dame Blanche (1825) van François-Adrien Boieldieu.
2. NIET WAAR. Als je hete pepers of sambal hebt gegeten, kun je dit het beste afblussen door het eten van yoghurt of melk. De werkzame stof in pepers is capsaicine. Dit stofje lost niet op in water. Dat verklaart waarom water drinken na het eten van teveel pepers niet helpt. Capsaicine is wel oplosbaar in vet. Het drinken van melk of yoghurt helpt daarom wel, omdat daar ook vet in zit.
3. NIET WAAR. Met een ‘gat’ in de donut gaat het garen van de broodjes een stuk sneller. En hoe korter de baktijd is, hoe malser en lekkerder de donuts zijn.
4. WAAR. Bier bevat eiwitten en die vormen samen met koolzuur het schuim. Cola en andere frisdranken bevatten ook koolzuur, maar geen eiwitten en krijgen daardoor geen dikke schuimkraag.
5. WAAR. Onrijp worden de planten van de komkommerfamilie verkocht als augurk, courgette en komkommer. Rijp wordt het als fruit verhandeld. Voorbeelden daarvan zijn de meloen, pompoen en watermeloen.

Overig nieuws