Weert 'Groenste Stad van Europa'

30 september 2013
Weert 'Groenste Stad van Europa'

De gemeente Weert mag zich ‘Groenste Stad van Europa’ noemen. Weert behaalde een gouden score bij de internationale competitie Entente Florale in de categorie Steden. In 2012 werd Weert ‘Groenste Stad
van Nederland’ en plaatste zich daarmee voor de Europese competitie. Burgemeester Jos Heijmans nam de prijs in ontvangst: “Dit is goud voor de samenwerking tussen inwoners, partners en gemeente.”

*Juryrapport*
De jury van de Entente Florale heeft waardering voor het niveau van de inrichting en het beheer van het openbaar gebied. Ze geeft een plus voor de Limburgse stad in samenhang met haar historische omgeving, de gebruikte materialen en de aandacht voor het hergebruiken van oude structuren. Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man maakte grote indruk. Bijzonder is volgens de jury het voortuinen-programma dat de sociale samenhang in buurten verbetert. Ook was de jury onder de indruk van het aantal bomen, waaronder vijfendertigduizend waardevolle.

*Aanbevelingen*
De jury gaf ook een aantal aanbevelingen. Zo kan er meer geïnvesteerd worden in feestelijke en groene aanbeveling van de stad. In enkele parken kan het onderhoud worden aangespast naar meer extensief beheer met extra ruimte voor bloemen en kruiden. Ook moet Weert als stad de economische potentie benutten door het natuurgebied Kempen-Broek en de binnenstad meer te promoten.

*Op de foto:* Natuurgebied De IJzeren Man

~Mariska van Gorp~

Overig nieuws