Wees tijdens de lockdown alert op bedwantsen

4 februari 2021 | Redactie

Bedwantsen zijn een zorg voor elke Bed & Breakfast eigenaar. Ze zijn moeilijk te signaleren, tijdrovend en intensief om te bestrijden. Daarnaast vormen ze een groot risico voor uw reputatie. Maar als u er op tijd bij bent, kan dat u veel kosten besparen.

Iedereen over de hele wereld wordt door regeringen opgedragen om tijdens lockdowns thuis te blijven of op zijn minst in eigen land te verblijven. Dit heeft voor u waarschijnlijk als gevolg dat u minder gasten mag ontvangen. De kamers zijn leeg en dat is bij uitstek de kans om uw kamers te inspecteren op bedwantsen.

Wat is een bedwants

Voordat we verder gaan op de signalen van bedwantsen, vertellen we u eerst wat een bedwants is en hoe hij eruit ziet. Het zijn hele kleine parasiterende diertjes die leven van mensenbloed. Na het eten van een bloedmaaltijd veranderen ze van roodbruin naar donkerrood van kleur. Voor de maaltijd is hij plat en nadat zijn honger gesteld is, is hij ovaal van vorm. Een volwassen bedwants wordt 4-9 mm lang. Sommige mensen denken dat je ze bijna niet met het blote oog kunt zien, maar dat is niet waar. Je kunt ze vrij goed zien, maar ze weten zich wel uitstekend te verstoppen.

Een bedwants wordt maximaal 1,5 jaar oud en ze kunnen meer dan een jaar zonder bloedmaaltijd. Daarom is het zo belangrijk dat u nu in actie komt. Eventueel aanwezige bedwantsen overleven een lockdown met gemak. En een rampzalig scenario zou zijn dat u na de lockdown eindelijk uw eerste gasten ontvangt en binnen een maand na de eerste bloedmaaltijd zijn er 200-500 eitjes gelegd, die uitgroeien tot ongewenste gasten. De uitgekomen jongen rijpen in ongeveer vijf weken uit tot volwassenen. Dit kan in drie maanden leiden tot een enorme toename van de populatie, mits ze niet bestreden worden. Daarom is een snelle actie nodig om een bedwantsenplaag te controleren en te bestrijden.

Waar zijn bedwantsen aan te herkennen

Er zijn verschillende signalen waaraan u kunt zien dat u last heeft van bedwantsen in uw pand. Als u levende of dode exemplaren ziet, heeft u naar alle waarschijnlijkheid nog veel meerlevende bedwantsen. Heeft u recentelijk gasten ontvangen en ziet u kleine bloedvlekjes op de lakens of het beddengoed dan kan dat ook wijzen op een bedwantsbesmetting. De bloedvlekjes zijn de uitwerpselen van bedwantsen en zijn echt klein, tussen de 0,5 en 1 millimeter groot.

Bedwantsen vervellen in totaal vijf keer voordat ze volgroeid zijn. Deze vervellingshuidjes zijn meestal te vinden in de buurt van hun schuilplaats. De huidjes zijn bijna doorzichtig van kleur en hebben de vorm van een bedwants. In het geval van een hele grote besmetting zijn bedwantsen ook te ruiken. Ze verspreiden namelijk een vieze zoete geur. Gasten kunnen gebeten worden door bedwantsen en hier vervolgens jeukende rode bultjes van op hun lichaam vinden.     

Op zoek naar bedwantsen

Het lastige bij bedwantsen is dat het goede verstoppers zijn. Nu is de slaapkamer wel een goed startpunt om de zoektocht te beginnen. Begin bij het bed. Kijk in de naden van het matras, achter het hoofdbord, onder de plinten, in het stopcontact, achter behang, in elektrische apparaten, tussen vloerdelen, onder tapijten en in de nachtkastjes. Kortom; u dient een grondige inspectie te houden. Mocht u het zelf lastig vinden om bedwantsen te signaleren, dan heeft een professionele ongediertebestrijder, zoals Rentokil Pest Control, een gratis bedwantseninspectiekit voor u. Deze plaatst u in de kamer waarvan u denkt dat bedwantsen het zich gemakkelijk gemaakt hebben.

Hoe verspreiden bedwantsen zich

Het is erg lastig om te voorkomen dat bedwantsen uw Bed & Breakfast binnenkomen. Het zijn deskundige lifters die uw pand binnenkomen via de kleding en bagage van gasten of de producten van leveranciers. Het maakt de bedwants niet uit waar uw Bed&Breakfast zich bevindt, of het nu in een dorp of in een stad is en of u veel of weinig kamers heeft. De bedwants gaat daar waar de gastheer hem naar toebrengt.

Als de bedwants zich eenmaal in een kamer heeft verstopt, kan deze eenvoudig via naden en kieren verspreiden naar andere kamers. Ook hier zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe gastheer voor een bloedmaaltijd. Daarnaast kunnen meubels of andere zaken die u van de ene kamer naar de andere brengt zorgen voor verdere verspreiding. Verplaats daarom niets uit de ruimte als u vermoedt dat u een besmetting heeft, maar schakel direct een professionele partij in om verdere besmetting tegen te gaan.

Oplossingen tegen bedwantsen

Gelukkig zijn bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen in Nederland toegestaan. Afhankelijk van uw situatie wordt gekeken naar de beste bestrijding. De ongediertebestrijder kan kiezen tussen een stoombehandeling, waarbij plaatselijk wordt gewerkt met hete stoom. Bedwantsen en andere insecten kunnen niet tegen hitte. Ook de behandeling met hittekanonnen gaat uit van dit principe. Met hittekanonnen worden een of meerdere kamers volledige tot een bepaalde warmte gebracht. Daarnaast kan er ook nog gekozen worden uit een behandeling met een insecticide. Soms is het het beste om meerdere behandelingen achter elkaar te laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat alle aanwezige bedwantsen zijn bestreden.

Nu is het niet alleen tijdens de lockdown van belang dat u zich bewust bent van bedwantsen. Juist voor B&B’s is essentieel om het hele jaar door alert te zijn op deze kleine parasieten. Nu zitten ze misschien nog verstopt, als de kamers vol geboekt worden, komen ze vanzelf weer uit hun schuilplaats tevoorschijn op zoek naar een bloedmaaltijd. En dat is een ramp voor uw reputatie.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview
Pension B&B KlaasVaak; een Zeeuws karakteristiek rijksmonument

Pension B&B KlaasVaak bevindt zich middenin het pittoreske centrum van Zierikzee, een middel(z)eeuws stadje gelegen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. De B&B ligt aan een oud straatje wat in een Anton Piek setting niet zou misstaan. Met veel monumenten en verschillende soorten gevels. ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Ondernemen
De 10 redenen om WEL een B&B te starten

Een B&B beginnen*. Waarom zou je? Nou, gewoon omdat dit het mooiste en uitdagendste beroep van de wereld is! Je ziet het regelmatig op televisie, als er weer zo’n stel ‘zonder na te denken’ besluit om een gastenverblijf te beginnen in het buitenland en alles, maar dan ook alles ...

Branded Content
De grootste nachtmerrie van een B&B eigenaar: bedwantsen

Een nachtje of korte vakantie in eigen land is momenteel erg populair. Dit kan op meerdere manieren en één daarvan is in een Bed & Breakfast. De bezettingsgraad houdt nog niet over. Daarom is het des te vervelender als er klachten komen over jeuk en bultjes na een overnachting in u ...

Columns
Column Hanny Arens: First Dates voor B&B-eigenaren

Toen ik voor het eerst hoorde van een televisieprogramma waarin B&B-eigenaren op zoek gaan naar een nieuwe liefde, moest ik toch even denken aan het format van ‘First Dates’. In deze populaire datingshow gaan mensen die elkaar niet kennen, samen uit eten. Met alle ongemakkelijke stil ...

Interview Longread
De Laatste Stuiver; van koloniale woning, café en recreatiewoning tot B&B

B&B De Laatste Stuiver ligt in natuurreservaat de Rottige Meente in de Friese gemeente Weststellingwerf, welke grenst aan Nationaal Park Weerribben te Overijssel. Tien jaar lang droomden de B&B-eigenaren Kees en Yvonne Smit over dit voormalig café en recreatiewoning, genaamd De Laatst ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: