Weinig nachtrust slecht voor hart

27 februari 2013
Weinig nachtrust  slecht voor hart

Uit onderzoek blijkt dat weinig slaap, slecht is voor het hart. Mensen die minder dan 6 uur slapen, hebben 15 procent meer kans op hart- en vaataandoeningen in tegenstelling tot mensen die 7 tot 8 uur tukken.

*Fris en uitgerust opstaan*
Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University hebben bij twintigduizend personen de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in relatie gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom hoopt op dit onderzoek 1 maart te promoveren aan Wageningen University.

*Dubbel pech*
Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen, die korter dan zes uur slapen, gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens zeven à acht uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen, hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65 procent hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven à acht uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers.

*Op de foto:* Het onderzoek onderstreept het belang van een goed bed voor een goede nachtrust. Dit bed is te vinden bij Bed & Breakfast Erve Fakkert in Rossum

~Myrtille Vromans~



Overig nieuws