"Wij zijn trots op ons Pipi Langkous huis"

Auteur: Jorine de Bruin
"Wij zijn trots op ons Pipi Langkous huis" B&B Buitenkansie in Moordrecht

In de rustieke plaatsen Lopik en Moordrecht worden gasten verwelkomd door twee bijzondere accommodaties: Boite Gewoond in Lopik en Buitenkansie in Moordrecht. Beide ontstaan uit de passie en dromen van gastvrouw Rianne en haar partner. Het begon allemaal in 2019, toen het stel hun hobbyboerderij betrok in Lopik, compleet met een volledig gerenoveerde oude dierenstal…

“Eigenlijk is dit idee ‘zomaar’ ontstaan”, vertelt gastvrouw Rianne Ballizany - Mennink. Het was een prachtig plekje in Lopik; een hobbyboerderij met ruimte voor al hun dromen. Op het terrein stond reeds een volledig verbouwde oude dierenstal, waarin de vorige eigenaren tijdelijk woonden terwijl ze de boerderij renoveerden. “Toen wij in de boerderij trokken had dit gebouw verder nog geen bestemming. Toen ik op Instagram een oproepje zag van vrienden die tijdelijke woonruimte zochten in verband met het verbouwen van hun eigen huis, reageerde ik direct. Zo begon het verhuren van Boite Gewoond, een initiatief dat zeer geslaagd bleek te zijn.”

B&B Buitenkansie in Moordrecht

Het verlangen om het buitenleven te delen met meer mensen groeide naarmate de tijd verstreek. “We vonden het zo ontzettend gezellig dat zij er waren, dat we daarna bedachten dat het wel erg leuk zou zijn om het buitenleven met meer gasten te kunnen delen. Zo zijn we begonnen met het verhuren van de verbouwde, gelijkvloerse stal als B&B”, verklaart Rianne.

Paardenliefde

De keuze voor Lopik kwam voort uit Rianne’s liefde voor paardrijden. “Ik heb als hobby paardrijden en heb mijn eigen paarden. Voorheen stonden ze op een pensionstal, maar ik was veel tijd kwijt met het heen en weer reizen. We wilden dichterbij de paarden gaan wonen en met name ook meer ruimte om ons heen hebben.” Het idee was oorspronkelijk om aan de rand van Utrecht te gaan wonen, maar de prijzen waren hoog. “Toen hebben mijn partner en ik elkaar aangekeken en gezegd: ‘Als we zoveel geld uitgeven, moeten we het dan niet in één keer goed doen en op zoek gaan naar een boerderij?’ Het zoekgebied werd uitgebreid tot de hele provincie Utrecht en uiteindelijk vonden we onze plek in Lopik.”

Bloed, zweet en tranen

Na het succes in Lopik en enkele grote projecten, zoals het verbouwen van de buitenruimte voor de paarden en trouwen, begon het weer te kriebelen en hadden Rianne en haar partner zin in een nieuw project. “Zo is het idee ontstaan om in de buurt van Lopik nog een B&B te kopen om dit ook weer te gaan verhuren”, vertelt Rianne. Deze keer leidde hun zoektocht via Funda naar Moordrecht. “We werden aangetrokken door de charme van de plek en het huisje zelf. Hoe kun je nu nee zeggen tegen zo’n schattige rieten kap! Nou, dat hebben we geweten. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar wat hebben we veel mogen leren tijdens de verbouwing van de B&B. We hebben bijna alles zelf gedaan (met veel hulp van familie en vrienden) en na ruim een jaar verbouwen is de B&B eindelijk klaar en gaat het in december 2023 de verhuur in.”

Rust en ruimte

Zowel Lopik als Moordrecht biedt een centrale ligging in de Randstad dat ze tot de ideale uitvalsbasis maakt om de omliggende steden te verkennen. Tegelijkertijd kunnen gasten genieten van de rust en ruimte die het landelijke gebied te bieden heeft. In Lopik kijken gasten vanuit de B&B over de paardenbak zo kilometers ver de polder in. “Genieten van de schapen en paarden in de wei, het zoeken naar vogels (als je geluk hebt zie je de bosuil of een bonte/groene specht) en de zon achter het gras zien zakken. Prachtige geluksmomentjes.” In Moordrecht vind je vooral veel rust en ruimte in de grote tuin om de B&B, terwijl je bijna in Gouda zit. Met de fiets ben je binnen een kwartier in het centrum. “Een unieke plek!”

B&B Boite Gewoond in Lopik


B&B Boite Gewoond in Lopik

B&B Boite Gewoond in Lopik

Pipi Langkous huis

Beide accommodaties zijn zespersoons B&B’s, waarvan een groot deel gelijkvloers is. In Lopik zijn er drie slaapkamers en een zeer ruime woonkamer met keuken, ideaal voor gezinnen. Moordrecht biedt een speelser karakter met twee van de drie slaapkamers op een knusse bovenverdieping onder de rieten kap.

B&B Buitenkansie in Moordrecht

Wat maakt deze accommodaties onderscheidend? “We hadden het nooit gedacht, maar kennelijk is het niet zo makkelijk om een B&B voor zes personen te vinden in de regio. Dit is ook de reden waarom we in Moordrecht weer kozen voor een, deze keer niet gelijkvloers zoals in Lopik, zespersoons accommodatie. In Lopik is daarnaast het uitzicht echt uniek. En in Moordrecht straalt de B&B echt vakantie uit. Ik noem het altijd ons ‘Pipi Langkous huis’ want dat gevoel krijg je er meteen bij”, lacht Rianne.

Wereldgasten

De gasten variëren in leeftijd en komen uit verschillende hoeken van de wereld. “We begonnen in Lopik met vooral Nederlandse gasten, maar na een tijdje is dit volledig omgedraaid naar met name internationale gasten. Meestal zijn het gezinnetjes die bijvoorbeeld samen met opa en oma vakantie komen vieren. Maar soms ook vriendengroepen die een gametoernooi komen houden. Wat de gasten gemeen hebben is dat ze houden van rust, maar ook van beweging. In het landelijke gebied is er namelijk overdag genoeg te doen, maar is het in de avond ook echt heel rustig. Geen ruimte voor feestjes dus.” Het ontbijt laten ze over aan de gasten, zodat iedereen ruimte heeft voor zijn eigen ritme. Dit geeft Rianne en haar partner ook de nodige flexibiliteit naast hun fulltime banen.

B&B Buitenkansie in Moordrecht

Een gemiddelde dag begint vaak met gasten die rustig ontbijten in de B&B, waarna ze de omgeving verkennen. “Vaak gaan ze overdag op pad om iets van het land te zien en gaat men naar Amsterdam of naar bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk”, voegt Rianne toe.

“Eén van de leukste dingen van het hosten is de interactie met kinderen, vooral degenen die van paarden houden. De oogjes gaan meteen stralen als we tijdens de rondleiding langs de paarden lopen. Vaak krijg ik dan ergens tijdens het verblijf de vraag of ik nog een keertje ga rijden met de paarden, zodat ze dat dan vanuit de B&B kunnen bekijken. Ik heb dus eigenlijk bijna altijd supporters”, zegt Rianne met een glimlach.

Wit beest

Een memorabele gastenervaring was die met een familie uit India. “Opa en oma waren nog nooit in Europa geweest. Elke avond stond opa buiten naar de zonsondergang te kijken. Op een dag vroeg hij mij wat dat witte, gekke beest was dat hij zag. Ik maar goed kijken, maar zag niks geks. Uiteindelijk wees hij naar een grote witte vogel. Een zwaan! Die had hij nog nooit van zijn leven gezien. Onze gasten laten ons elke keer weer beseffen dat we echt op een unieke plek wonen.”

Airbnb

Wat betreft boekingssystemen maakt Rianne gebruik van Airbnb en Natuurhuisje.nl. Airbnb heeft haar voorkeur vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid tot direct contact met gasten. “Ze hebben een makkelijke interface die mij als verhuurder veel inzicht geeft in welke boekingen ik kan verwachten en wie er dan komen. Het is erg fijn om alvast wat recensies te kunnen lezen die andere hosts over de gasten hebben geschreven en het is makkelijk contact houden met de gasten via de app”, legt Rianne uit. “Wat ook erg handig is, is dat je veel standaard berichten en bijvoorbeeld handleidingen of reistips klaar kunt zetten. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan vragen. Daarom heb ik dit jaar besloten het alleen met Airbnb te proberen en tot nu toe loopt dat super.”

Wat betreft het boeken, merkt Rianne op dat vakantieperiodes vaak wat langer van tevoren worden gereserveerd, maar dat er ook veel last-minute boekingen zijn.

Leuk plekje

Wat maakt de accommodatie tot een fijn gastenverblijf? In Lopik is het de ruimte, zowel binnen als buiten en de vloerverwarming die het ook in de winter aangenaam maakt. De keuken is volledig uitgerust. “Ondanks dat deze B&B bij ons woonhuis op het erf staat, zit je heel privé”, voegt Rianne toe. In Moordrecht draait het om rust en ruimte. “In de avond hoor je hier echt bijna niks. Het is een authentiek houten huisje met een rieten kap, maar wel van alle gemakken voorzien! De steiger bij het water is ook echt een leuk plekje om naar de eendjes te kijken.”

Om de accommodaties in vijf woorden te omschrijven:
Boite Gewoond in Lopik: Uitzicht, paarden, familie, buiten en rust
Buitenkansie in Moordrecht: Riet, speels, knus, centraal en rust

Rianne deelt niet alleen haar prachtige B&B’s, maar ook haar passie voor het buitenleven en het creëren van onvergetelijke momenten voor haar gasten. Of het nu gaat om het adembenemende uitzicht in Lopik of de charmante sfeer in Moordrecht, deze plekken stralen rust, avontuur en familiaire warmte uit.

Foto’s Boite Gewoond: Irene Leusink Photography
Foto’s Buitenkansie: Rianne Ballizany - Mennink

-> Auteur Jorine de Bruin werkt met haar bedrijf Hoteljournalist als PR-specialist & Tekstschrijver voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

B&B Boite Gewoond in Lopik

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws