B&B in een Drents esdorp waar de tijd stil heeft gestaan

Auteur: Jorine de Bruin
9 oktober 2020
B&B in een Drents esdorp waar de tijd stil heeft gestaan

Geniet van het prachtige Gees, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Bed, Breakfast & Bodega Geeser Waag is gevestigd in dit minstens acht eeuwen oude esdorp, omringt door indrukwekkende natuur op een plek waar mensen nog rekening houden met elkaar. Authentiek, ontspannend en inspirerend.

Drenthe doet wat met je. Dit is de slagzin van de noordelijke provincie en steeds meer gasten weten de weg naar deze natuurlijk gelegen streek te vinden. Zo ook Bed, Breakfast & Bodega Geeser Waag-eigenaren Ronald en Heline Kuiper met hun dochter Anna (8).
“We hebben twee jaar geleden voor de B&B verschillende panden bekeken, onder andere ook in Zutphen en Markelo. Maar toen we in Gees gingen kijken, viel ons meteen de groene omgeving op. We zagen overal mensen genieten op de fiets of ze waren aan het wandelen en we signaleerden veel ondernemerschap. Daarnaast woont mijn familie hier in de buurt, dus dat was ook een grote plus. Binnen drie weken was de kogel door de kerk. Hier wilden wij wonen en werken”, vertelt gastvrouw Heline Kuiper.

Commercieel gezinsleven

De droom van Ronald en Heline was om het gezinsleven te combineren met een eigen bedrijf. Heline: “Tot halverwege 2018 waren wij beiden werkzaam in een commerciële functie in de Zaanstreek en op enig moment wilden wij toch graag voor onszelf beginnen en hadden we de wens om naar een rustigere plek te verhuizen. Toen we op een dag weer eens in de file stonden, belden we elkaar met de vraag: ‘Waar wachten we eigenlijk nog op?’ We hebben toen financieel advies ingewonnen en gekeken waar we een woonwinkelpand konden kopen. Ronalds ouders werkten vroeger ook aan huis en dat heeft Ronald altijd als heel prettig ervaren. Toen we het pand vonden waar we onze accommodatie Geeser Waag hebben gebouwd, zagen we boven onze huidige streekproductenwinkel (voorheen een supermarkt) een grote, loze ruimte. Een soort van zolder. Dit in combinatie met het feit dat je in deze regio fantastisch kunt wandelen en fietsen, wisten we het ineens: We creëren een gastenverblijf waar we gasten kunnen verrassen met een geweldig verblijf.”

Holle Bolle Gees

“Anna, onze dochter, vond dat we de B&B ‘Holle Bolle Gees’ moesten noemen, naar de bekende attractie in de Efteling. Dit vonden Ronald en ik echter toch iets te kinderachtig. Omdat we graag een platform willen zijn van allerlei soorten streekproducten, dachten we al snel aan een ‘waag’, omdat dit symbool staat voor eerlijke handel. Zo is de naam Geeser Waag ontstaan”, legt Heline uit.

Dat Drenthe echt iets met je doet, blijkt ook wel uit het jaarlijkse aantal toeristen dat deze provincie bezoekt. Heline: “Om te beginnen kun je hier geweldig fietsen en wandelen. De omgeving is groen en je vindt er prachtige routes om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Verder zitten we heel centraal in Zuidoost-Drenthe, tussen grotere plaatsen als Coevorden, Hoogeveen en Emmen in. Daarnaast ben je binnen een half uur in de Drentse hoofdstad Assen. In de buurt van de B&B vind je toeristische trekpleisters als het Hunebedcentrum in Borger en kamp Westerbork. In Gees zelf zitten verschillende winkeltjes met eigengemaakte kleding, brocante, bloemen, varkensvlees, honing en meer. We wijzen gasten ook altijd even door naar een ijssalon met vers gemaakt ijs. Ook vind je er buitenbaden en andere zwemgelegenheden. In het toeristenseizoen zijn er zelfs jeepsafari’s te doen. Of onze gasten brengen een bezoekje aan ‘Beelden in Gees’, een binnen- en buitenexpositie. Gasten kunnen ook de in onze accommodatie gevestigde lokale Tourist Info bezoeken en rondkijken op basis van hun eigen interesses. Ideaal.”

Lokaal inkopen

B&B Geeser Waag ontvangst diverse soorten gasten. “Zo ontvangen we veel gasten met (oudere) kinderen die naar het pretpark Wildlands gaan en dertigers die op zoek zijn naar een rustig plekje voor een paar dagen weg”, aldus Heline. “De grootste groep gasten is echter 45+ en komt naar Drenthe om te wandelen en fietsen. Het valt Ronald en mij ook op dat het bijna altijd gasten zijn die van lekker eten en drinken houden. Uiteraard zijn ze bij ons dan aan het goede adres, want wij serveren heerlijke streekproducten bij het ontbijt en er zijn veel goede restaurants in de omgeving.”

“De basis van ons ontbijt vormt de streekproducten die wij bij ondernemers uit de buurt kopen. Honing van de imker in Gees, jam van Blauwe Bes Drenthe, biologische vleeswaren van Boerenbeef, bio kaas van de kaasboerderij, eieren van de buren of biologische boerderij en lokaal gebrande koffie. We bakken elke dag verse broodjes af en vinden het lekker af te wisselen met koek, fruit, sap en groente. Net wat we op dat moment kunnen inkopen. Yoghurt en melk serveren we op aanvraag, zodat we daarvan niet te veel weg hoeven te gooien. Om diezelfde reden serveren we niet overdreven veel, want dan moeten we te veel weggooien. Toch geven onze gasten aan dat het altijd voldoende is. Onze gasten ontbijten in de streekproductenwinkel, dat vinden ze altijd superleuk.”

Eigen entree

De entree van de Geeser Waag’ gastenverblijven is apart van het woonhuis van B&B-eigenaren Ronald en Heline. Heline: “Gasten ontvangen dan ook een eigen sleutel en kunnen zo hun eigen gang gaan. Onze vier ruime en lichte gastenkamers zijn voorzien van Swiss Sense bedden en hebben elk een eigen badkamer met toilet, wastafel en regendouche. Dit maakt dat ook nu in het huidige Corona-tijdperk gasten onbezorgd bij ons kunnen komen genieten. En omdat ook de lokale Tourist Info inpandig is, zijn gasten te allen tijde voorzien van de meest recente informatie. Daarnaast hechten wij veel waarde aan duurzaamheid. Wij scheiden het afval en kopen zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden in.”

“Wij staan om half zeven op, zodat we ruim de tijd hebben om op te kunnen starten. Dan maken we ontbijt voor de gasten en zijn aanwezig in de ontbijtruimte om koffie en thee kunnen schenken en indien gewenst natuurlijk even een praatje met de gasten te maken. Na het ontbijt begint Ronald met de kamers schoonmaken en ik ga werken buitenshuis óf sta achter de balie in onze streekproductenwinkel. Verder moeten er dan boodschappen gedaan worden en dan staan de nieuwe gasten alweer voor de deur. Gelukkig hebben we nog genoeg tijd om voor onszelf te koken en iets gezelligs te doen met Anna. Daarna bevestigen we nieuwe boekingen en doet Ronald de boekhouding. Tussendoor verzorgen we de social media. Gelukkig hebben we de was uitbesteed.”

Goede score

Er wordt voor Bed & Breakfast en bodega Geeser Waag gebruik gemaakt van diverse reserveringstools. Heline legt uit: “Wij maken gebruik van bedandbreakfast.nl en deze tool gebruiken we ook op onze eigen website. Ruim 70% van onze boekingen komt hier vandaan, dus dat is een goede score. Daarnaast maken wij gebruik van Booking.com, waar we ook tevreden over zijn. Wij zien de kosten die we daarmee maken als reclamekosten en eerlijk gezegd werkt dat heel goed. Zij vullen de ‘gaatjes’ die wij anders niet geboekt krijgen en dat is fijn. Sinds kort maken we ook voor het eerst gebruik van Expedia, maar krijgen hier nog weinig boekingen uit.”

In het hoogseizoen wordt er bij B&B Geeser Waag vooruit geboekt. “Buiten het seizoen is het vaak binnen een periode van drie weken”, aldus Heline. “Gasten letten echt op het weer. Als het mooi weer is hebben we vaak veel last minutes. Ook hebben we zakelijke gasten die graag terugkomen; zij boeken ruim van tevoren omdat zij het beter kunnen plannen.”

Modern verblijf

De combinatie van ontspannen gastvrijheid en toch je eigen gang kunnen gaan, spreekt gasten van B&B Geeser Waag aan. “Ons moderne verblijf en daarnaast de groene omgeving maken het helemaal af”, legt Heline uit. “Hoe ik de accommodatie zou omschrijven in vijf woorden? Onze kamers heten: ‘Nostalgie’, ‘Inspiratie’, ‘Betovering’ en ‘Ontspanning’. Dat was wat Ronald en ik voelden toen wij van plan waren om dit pand te kopen en om te toveren tot wat het nu is. Daar voeg ik nog ‘gastvrijheid’ als vijfde woord aan toe, omdat wij de gast echt op één zetten.”

Meer info: www.geeserwaag.nl
Auteur: Hoteljournalist | Jorine de Bruin
info@hoteljournalist.nl
www.hoteljournalist.nl

Overig nieuws