Column: Do’s en don’ts binnen een B&B

Auteur: David Bakker
Columns 4 maart 2021
Column: Do’s en don’ts binnen een B&B

Tijd voor een nachtje weg. Een beetje broodnodige ontspanning. Vol overgave begin ik mijn zoektocht naar die ene, leuke en originele B&B. Ik bekijk website na website. Tot ik eindelijk ‘mijn’ accommodatie heb gevonden. Precies wat ik zoek. Rustig gelegen, de chihuahua kan mee en een ruime kamer met eigen sanitair. Maar helaas, de kalender op de website zegt dat de B&B dan al bezet is. Wat nu?

Foutje bedankt

Ik besluit om toch even te bellen. Het kan immers gebeuren dat er een foutje in de beschikbaarheidskalender geslopen is en/of dat de kamer onverwacht weer is vrijgekomen. De telefoon gaat vijf keer (!) over voordat deze wordt opgenomen. “Met Jos”, hoor ik dan. Huh? Ik belde toch naar B&B Het Stoepje? Twee don’ts binnen een paar minuten. Au!

Speciale datum

Ik leg mijn vraag bij Jos neer. “Nee””, blaft hij mij nog net niet af. “Zoals je op de website hebt kunnen zien, zitten we vol. Ik zorg er altijd voor dat de kalender up-to-date is op de website.” Kans verkeken, Jos! Had gewoon vriendelijk gereageerd dat de kamer inderdaad gereserveerd was voor die datum, maar op de dag er voor of er na nog wel beschikbaar was geweest. Dan had ik ook gewoon geboekt namelijk. En wanneer dit voor de gast niet lukt, dan kun je altijd nog de kamer aanbieden op een andere speciale datum voor de gast.

Extra omzet

Zie je hoe makkelijk het eigenlijk was geweest om (extra) omzet te kunnen maken? B&B-eigenaren zijn vaak zo lief, maar dat hoeft helemaal niet. Een gast wil immers JOUW accommodatie. Spring hier dan ook op in! Kleine moeite, groots resultaat. Maar vooral: tevreden gasten.

Mijn online zoektocht gaat verder en mijn oog valt op een heel schattig vrijstaand huisje midden in het bos. Helaas, ook hier geeft de kalender aan dat de B&B dan verhuurd is. Maar ik geef niet op en pak wederom de telefoon.

Glas wijn

Na een keurige twee keer overgaan wordt de telefoon opgenomen. “Goedemorgen, B&B De Boshut met Inge.” Hier word ik meteen al blij van. Ik leg mijn vraag bij Inge neer en verwacht wederom een ‘helaas pindakaas verhaal’. Maar gastvrouw Inge verrast mij. “Weet je, het huisje is inderdaad volgeboekt. Maar onze buren verhuren sinds vorige week een soortgelijke woning op hun erf en zijn nog nergens online bij aangemeld. Zal ik eens voor je bij ze informeren?” Een klein half uur later word ik teruggebeld. “Je bent van harte welkom, hoor! Kom je dan ook nog even een kopje koffie bij mij drinken? Ik mail je alle gegevens en bij aankomst staat de koffie met een regionale lekkernij voor je klaar. En o ja, voor je hondje leggen ze een bot en een speciaal kleedje neer. Tot volgende week!” Met een glimlach van oor tot oor leg ik de telefoon weer neer.

Dankbare gast

De mail met gegevens is al snel binnen en ik maak dankbaar gebruik van het luxe ontbijt dat ik extra kan boeken, het flesje rode wijn dat ze voor mij kunnen regelen en ik boek ook meteen dat leuke arrangement met een lelijke eend. Dít, beste lezers, is gastvrijheid ten top. Je gasten willen een beleving. En géén kant en klaar maaltijd. Immers: verandering van spijs doet eten.

Jorine de Bruin | Hoteljournalist

info@hoteljournalist.nl | www.hoteljournalist.nl

Lees hier de andere blogs van Jorine de Bruin

Overig nieuws