Horeca verwacht sterke stijging omzet en winst voor 2017

13 december 2016 | Thijs Jacobs

De financiële gezondheid van de horeca is duidelijk verbeterd en de meeste bedrijven in de sector gaan uit van een sterke groei in 2017. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Voor 2017 verwacht de branche een omzetgroei van 7,2% en een winststijging van 7,5%. Aan deze verwachting ligt een aantal positieve trends in de branche ten grondslag. In 2015 is de kredietwaardigheid verbeterd naar 71,5% en horecabedrijven hebben meer geïnvesteerd. Verder geeft de branche zelf aan dat de aantrekkende economie en het vermogen van henzelf om zich strategisch aan te passen, ook een positieve bijdrage zal leveren.

Investeringen nemen fors toe

De kredietwaardigheid in de sector is verbeterd van 67% in 2014 naar 71,5% in 2015. Dit wil zeggen dat 71,5% van de horecabedrijven vorig jaar aan de financiële verplichtingen kon voldoen en kredietwaardig was voor de banken. De branche blijft daarmee wel licht achter bij het mkb (van 69,4% naar 75,7%).

De verbeterende financiële gezondheid van de horeca komt ook terug in de investeringssaldi: bedrijven hebben meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam relatief erg sterk toe van 57,1% in 2014 naar 79,6% vorig jaar. Ter vergelijking: het mkb liet een stijging zien van 56,1% naar 64,9%. Horecaondernemers gaan er bovendien van uit dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen: met 4,8%, versus 3,2% voor het mkb. Gezien de verwachte lagere behoefte aan externe financiering (-1,2%) zullen de investeringen in de horeca waarschijnlijk vooral uit eigen middelen worden gedaan.

Forse stijging omzet en winst verwacht

De verbeterde financiële positie vertaalt zich in positieve verwachtingen voor zowel de omzet als de winst. Horecaondernemers rekenen voor 2017 op een omzetstijging van gemiddeld 7,2% (in lijn met het mkb als geheel) en een winstgroei van 7,5% (ten opzichte van +6,4% voor het mkb). Ondanks de aantrekkende werkgelegenheid verwacht de horeca niet dat de personeelskosten substantieel zullen toenemen: +0,4% versus +2,6% voor het mkb als geheel.

Sturen op financiën en aanpassingsvermogen

Horecaondernemers zien voor 2017 vooral mogelijkheden in een efficiëntere manier van werken (genoemd door 52,8%), gevolgd door de aantrekkende economie (32,1%). Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: 30,2% noemt de financiële situatie van het bedrijf en het vermogen om zich strategisch aan te passen als groeimogelijkheden. Bedreigingen zijn er ook: interne processen (43,1%), overheidsmaatregelen (41,2%) en een tekort aan gekwalificeerd personeel (37,3%). 

Over het rapport

Het SRA-BiZ-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120.000 jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers, de Mkb-branchescan.

Voor de branches automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, juridische dienstverlening medische zorg en logistiek vindt u in dit rapport:

1. De verwachtingen van ondernemers voor 2017: financieel (omzet, kosten, winst), kansen en bedreigingen en kritische prestatie-indicatoren (KPI's).

2. De gezondheid per branche, vertaald in een brancherating.

3. De financiering per branche, van de behoefte tot investeringsgraad. Hoe hebben de investeringen zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in de branches en hoe gaan deze zich het komende jaar ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.sra.nl/biz/rapport-2017-in-zicht

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Longread
Achtergrond: alcoholarm bier in opkomst, alcoholvrije wijn nog niet populair

Overdag een ijskoud glas bier of een goed glas wijn. Hoewel in Nederland die cultuur niet heerst, verandert de behoefte van de consument. De mogelijkheid om een glas wijn of een biertje bij de lunch te bestellen groeit. Alcoholvrije wijnen zijn (nog) niet populair in de horeca, maar bieren die weini...

Achtergronden
Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf. Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven. De verzek...

Achtergronden Wijn
Dit is wel een heel duur wijntje!

Twee flessen wijn zijn bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor de astronomische bedragen van respectievelijk 558.000 dollar en 496.000 dollar. De flessen komen uit het jaar 1945 en zijn afkomstig van het beroemde wijnhuis Romanée Conti. Op de website van De Telegr...

Economie Achtergronden
De beste bestemmingen om in vastgoed te investeren

Door de groei binnen de toeristische sector blijft op het gebied van korte termijn-verhuur voor huiseigenaren en investeerders een rendabele bezigheid. Er zijn namelijk nog altijd veel interessante bestemmingen die snel rendement kunnen opleveren. Welke dat precies zijn, weet HomeToGo je te vertelle...

Wet- en regelgeving Amsterdam Airbnb
Verbod op vakantieverhuur in Amsterdamse wijken

In de Amsterdamse Haarlemmerbuurt, de Kinkerbuurt en op de Wallen wordt vakantieverhuur in de toekomst verboden. Slecht nieuws voor verhuurders via Airbnb en B&B's. Deze buurten staan volgens coalitie­partijen PvdA, GroenLinks, SP en D66 te veel onder druk van toerisme, waardoor de socia...

Bijna 15.000 horecaprofessionals bezochten BBB Maastricht 

De 64ste editie van horecavakbeurs BBB Maastricht trok bijna 15.000 horecaprofessionals uit Nederland, België en Duitsland naar MECC Maastricht. De ruim 400 exposanten, die samen alle horecasegmenten vertegenwoordigden, waren zeer tevreden met de opkomst en de kwaliteit van de bezoekers. Een gr...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: