Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

10 juli 2018 | Thijs Jacobs

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. 

Maar wat is acrylamide dan eigenlijk?

Op de website van het Voedingscentrum vinden we het volgende:
'Acrylamide is een stof die in kleine hoeveelheden kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 120°C. Dit is pas enkele jaren bekend. Ook sigarettenrook bevat acrylamide.'

Koken levert geen gevaar op

Het is dus aan te bevelen om aardappelproducten niet te bruin te bakken en vooral ook gevarieerd te eten. Bij verhitting door koken ontstaat geen acrylamide, dit gebeurt enkel bij  frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden of grillen. Ook bij het branden van koffiebonen kan acrylamide ontstaan, waarbij oploskoffie en surrogaatkoffie een hoger gehalte bevatten. Rubustakoffie bevat op zijn beurt meer acrylamide dan Arabica. 

Niet teveel uit de frituur eten?

Gefrituurde aardappelproducten (friet, aardappelkroketten, gebakken aardappels en chips) en koffie leveren de grootste bijdrage aan de inname van acrylamide, gevolgd door biscuits, crackers en brood (vooral geroosterd). Dit meldt het Voedingscentrum.
Acrylamide vermijden is vrijwel onmogelijk, omdat het in veel voedingsmiddelen zit. Je kunt wel op een aantal zaken letten om minder acrylamide binnen te krijgen. De belangrijkste tip is om zo min mogelijk gefrituurde producten te nemen en vooral gevarieerd te eten. Daarnaast kun je letten op de juiste bereidingswijze van de voeding. 
 

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Interview Longread
Interview Arjen van den Hof, eigenaar Vondel Hotels

Arjen van den Hof, eigenaar van Vondel Hotels, is een trots man, bevlogen ook. Dit komt niet alleen tot uiting in de prachtige hotels die hij ontwikkelt, maar ook in de omgang en binding met zijn personeel. De komende twee, drie maanden staan er twee openingen van nieuwe hotels in Amsterdam gepland....

Ondernemen
Bezettingsgraad van succesvolle B&B’s

Succesvol zijn met je B&B heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor de een betekent het goede reviews, voor de ander een hoge bezettingsgraad. De bezettingsgraad van je B&B is een belangrijk kengetal, omdat het percentage de bezetting van je B&B in één cijfer weergeeft...

Interieur Advertorial
Auping introduceert hotelbed Revive

Auping introduceert begin september een duurzaam en modulair opgebouwd bed dat speciaal voor de hotelwereld is ontwikkeld. De Auping Revive is ontworpen op basis van resultaten uit onderzoeken naar de wensen van zowel hotelgasten als hotelpersoneel. Het hotelbed heeft de looks en het slaapcomfort va...

Wet- en regelgeving Airbnb
Europese Commissie eist transparantie van Airbnb

De Europese Commissie heeft Airbnb op het matje geroepen. Samen met nationale consumentenbonden eist de Commissie een hogere vorm van transparantie, zo lezen we op de website van RTL Nieuws. Gebruikers van het Amerikaanse huurplatform krijgen nu niet altijd de volledige huurprijs van een vakanti...

Overheid Financieel
Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019. Het is van belang dat ondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op: de administratie; de prijzen van goederen en diensten; de factur...

Amsterdam Toerisme
Corendon lanceert nieuwe bestemming: Costa Amsterdam

Corendon lanceert vandaag met trots haar nieuwste vakantiebestemming: Costa Amsterdam! Door het prachtige weer in Nederland, dat naar verwachting nog wel even zal aanhouden, twijfelen veel Nederlanders over een buitenlandse vakantie. Corendon begrijpt tegelijkertijd dat mensen er wél even tus...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: