Jouw B&B; de ultieme locatie voor een workation

Auteur: Jorine de Bruin
Jorine de Bruin 14 maart 2023
Jouw B&B; de ultieme locatie voor een workation

Eerder schreef ik al het artikel ‘5 redenen waarom een workation goed voor gasten is’. In dit artikel vertel ik vooral waarom een workation een goed idee is. Dit keer vertel ik je wat deze gasten nodig hebben voor een goed verblijf, waarom workations goed zijn voor de bezettingsgraad in het laagseizoen en hoe je jezelf kunt promoten om deze gasten aan te trekken.

Workation ofwel werkvakantie

Doordat thuiswerken de afgelopen jaren een enorme toevlucht heeft genomen en er ook elke dag weer nieuwe (online) ondernemers bij komen die veelal locatie onafhankelijk werken, is de workation een trend in reizen en werken die steeds populairder wordt. Een workation combineert, zoals het woord het al zegt, werk en vakantie. Het kan plaatsvinden op een verre exotische bestemming, zoals een resort op Bali of in de bergen van Oostenrijk, maar natuurlijk kan dit ook gewoon in jouw Nederlandse B&B. Vaak resulteert een workation in een verhoogde productiviteit, nieuwe prikkels, veel inspiratie en creativiteit, waardoor de ondernemer zich volledig gefocust kan richten op een nieuw programma of lancering van een nieuw product. Even geen huishouden en de boodschappen hoeven doen, maar vol focus aan je bedrijf werken.

Comfortabel werken en ontspanning

Als B&B kun je op deze trend inspelen door één of meerdere kamers hiervoor in te richten. Een workation gast heeft een paar andere behoeftes dan een reguliere gast. Waar een reguliere gast voornamelijk komt om vakantie te vieren, te genieten van de omgeving en uit te rusten, komt de workation gast vooral om te werken en natuurlijk ook een beetje voor de ontspanning.

Het is dan ook belangrijk om een comfortabele werkruimte te hebben met een ergonomische stoel en een bureau, goede verlichting, voldoende stopcontacten en een betrouwbare, veilige én snelle internetverbinding. Daarnaast zijn extra voorzieningen zoals een printer, koffiezetapparaat, waterkoker en koelkastje fijn om de werkervaring te verbeteren. Zorg ervoor dat het gastenverblijf stil is, zodat de gast zich kan concentreren. Ook is het prettig dat de leefruimte comfortabel is ingericht met bijv. een fijne bank en televisie zodat de gast kan ontspannen na een productieve dag. In de boekenkast zet je een aantal interessante boeken over ondernemen en zelfontwikkeling. Wanneer je een ontbijtservice aanbied is het goed om eens te kijken of je ook een lunch kunt verzorgen. Je workation gast zal je dankbaar zijn als er een goed verzorgde en gezonde lunch geregeld is en hiervoor de deur niet per se uit hoeft. Een workation gast zal naast het werken ook graag willen ontspannen. Vertel ze welke fijne (lunch)wandelingen ze kunnen maken of bied een compleet arrangement aan met gebruik van wellnessfaciliteiten. Wil je het verblijf helemaal compleet maken? Bied dan de volgende zaken in bruikleen aan zoals: een laptopstandaard, noise cancelling koptelefoon, extern toetsenbord en muis, bluetooth speaker, etc. Ook een notitieboekje (met jouw logo), pennen en (markeer)stiften zijn altijd handig om bij de hand te hebben.

De ideale gast voor het laagseizoen

Het aanbieden van een geschikt verblijf voor een workation kan de bezettingsgraad in het laagseizoen aanzienlijk verhogen. Deze gast komt vaak doordeweeks en wil juist buiten de vakantieperiodes verblijven. De vakantieperiodes zijn vaak voor het eigen gezin. Hierdoor is deze gast een fijne extra doelgroep waar je je als B&B op kunt richten. Ook zal de workation gast vaker kiezen voor twee of meerdere nachten om het meeste uit de workation te kunnen halen. Eventueel kun je tegen een kleine vergoeding, indien je beschikbaarheid dit toelaat, ook op de aankomstdag de kamer al vroeg ter beschikking stellen of een later vertrek aanbieden zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van het verblijf.

Promoot jouw B&B als de ideale workation locatie

Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar workation locaties worden vermeld. Onderzoek eens welke sites voor jouw B&B relevant zijn en kijk of jouw accommodatie hier vermeld kan worden. Ook zijn er op Facebook verschillende pagina’s te vinden waar je je B&B kunt promoten als de ideale workation locatie. Uiteraard vermeld je ook op je eigen website dat jouwgastenverblijf een geschikte locatie is voor een workation. Een tevreden workation gast zal jouw B&B zeker aanbevelen bij collega ondernemers. En wanneer hij/zij online ook nog eens actief is, zal jouw gastenverblijf vast en zeker ook genoemd worden in een socialmediapost van de ondernemer. Betere gratis reclame kun je je niet wensen.

Jorine de Bruin

-> Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws