KHN wil verbod op pariteitsclausule

7 augustus 2018 | David Bakker

Er lijkt een sneeuwbaleffect te zijn ontstaan op het verbod van pariteitsclausules. Na Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk heeft ook Zweden toegestemd met een verbod. De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de boekingssites staat, en dat is volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) oneerlijke concurrentie. “We hopen dat het verbod op de pariteitsclausules ook in Nederland doorkomt”, laat Hans van der Kooij, domeinmanager namens KHN weten.

Al ruim vijf jaar probeert KHN de Nederlandse politiek bewust te maken van de oneerlijke concurrentie. “We zijn al een tijd in gesprek en hebben goed contact met Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA). Wij willen graag een verbod op pariteitsclausules en hebben vertrouwen in een goede afloop.”

Mede door het feit dat al zo veel omliggende landen hebben ingestemd met het verbod, ziet Van der Kooij kansen. “Hoewel er in Duitsland nog een procedure van Booking.com loopt tegen het verbod, hebben onze oosterburen het verbod kunnen bewerkstelligen vanuit Europese wetgeving. Dat geeft ons vertrouwen dat het ook in Nederland moet kunnen lukken.”

Of dat binnen een korte tijdsspanne gaat gebeuren, kan Van der Kooij nog niet zeggen. “We werken achter de schermen hard om dit ook in Nederland voor elkaar te krijgen. We denken en hopen dat het gaat lukken, maar het blijft politiek.” KHN is overigens niet expliciet tegen boekingssites. “We hebben elkaar nodig. Ik ben van mening dat als het verbod op de pariteitsclausule er inderdaad komt, het voor alle drie de partijen beter is. Zowel voor de hotelier, de boekingssites als de consument.”

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Tech
E-mailmarketing: gouden marketinginstrument voor de horeca

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

Opening Bed&Breakfast
Amersfoortse lunchroomeigenaar gaat B&B openen

Eén van de meest uitgesproken horecaondernemers in Amersfoort, Dirk-Jan Stip van lunchzaak Coffee Corazon, gaat een B&B openen. Volgens hem sluit het huidige hotelaanbod niet aan bij het karakter van de stad. “De binnenstad van Amersfoort is zo leuk en gezellig, zo uniek… Maa...

Columns Blog
Column: B&B-eigenaar zijn is een solistisch beroep

Misschien had ik vier jaar geleden toch wel een iets te romantisch beeld van het runnen van een B&B. Ik zou vooral veel vrijheid hebben om mijn eigen werk te organiseren en stiekem vertaalde ik dat ook wel naar het hebben van veel vrije tijd. Zo zou ik eindelijk tijd hebben om te tuinieren. Een ...

Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov...

Achtergronden Advertorial
Teaching Hotel Château Bethlehem: een unieke leeromgeving

‘Wakker worden in een unieke praktische trainingsomgeving’, wat betekent dat? Teaching Hotel Château Bethlehem wordt gerund door studenten. Zij vervullen de rol van gastheer, gastvrouw èn manager. Blycolin interviewde directeur Harpert van Seggelen over dit unieke kasteelhot...

Columns Interview Longread
Etiquette-misser: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: