Koffie en thee in de B&B: Zoveel gasten, zoveel smaken

12 oktober 2017 | José Mast

Een kopje koffie of thee bij de ontvangst of voor het ontbijt: het lijkt zo simpel, maar er zijn talloze keuzes te maken. Gasten verwachten kwaliteit en verwennerij, maar welke koffie of thee daarbij hoort, verschilt per Bed & Breakfast. Wordt het Nespresso, filterkoffie of een echte espressomachine?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN BED & BREAKFAST

Losse thee of zakjes
Losse thee bij het ontbijt heeft een luxe uitstraling en geeft gasten het gevoel goed verwend te worden. In losse thee behouden de blaadjes hun vorm, waardoor ze niet uitdrogen. Dat houdt ook de smaak in stand, die bij gedroogde thee in zakjes toch enigszins verloren gaat. Gasten die losse thee gewend zijn van thuis, kun je verrassen door één of twee onverwachte smaken toe te voegen: je eigen voorkeur, een tip van een lokale theespecialist of single estate thee, afkomstig van één bepaalde theetuin waardoor de thee een unieke smaak heeft die je alleen bij deze thee vindt.

Sommige gasten vinden het maar een gedoe om zelf aan de slag te moeten met een theeknijper of -filter. Dan is het fijn om ook een doos met theezakjes achter de hand te hebben. Ook daarin is een ruime keuze: witte, zwarte en groene thee, Oolong en natuurlijk kruidenthee, die officieel geen thee mag heten. Kruidenthee kent een grote groep liefhebbers, onder andere omdat deze geen cafeïne bevat. Piramidevormige zakjes verenigen het beste van twee werelden: ze zijn makkelijk in het gebruik en de theeblaadjes blijven toch in hun oorspronkelijke vorm. Deze zakjes zijn helaas vaak minder goed biologisch afbreekbaar. 

Koffiekeuzes
Traditionele filterkoffie heeft de laatste jaren een revival beleefd. Deze koffie heeft in ieder geval veel terrein gewonnen van de Senseo, maar espresso en koffievarianten op espressobasis, zoals cappuccino en latte macchiato, zijn nog steeds populair. Toch hoef je als Bed & Breakfast niet per definitie een espressomachine aan te schaffen. Die keuze hangt samen met de service die je gasten wilt bieden. Is het de bedoeling dat ze de hele dag onbeperkt gebruik kunnen maken van koffie en thee, dan zijn andere opties handiger en goedkoper. Een Nespresso-apparaat bijvoorbeeld is gemakkelijk te bedienen en wordt erg gewaardeerd op de kamer. De prijs van originele cups is wel een punt om bij stil te staan, want voor onbeperkt gebruik zijn deze aan de dure kant. Sommige B&B’s die buiten het ontbijt om koffie beschikbaar stellen, vragen hiervoor een vergoeding, bijvoorbeeld 50 cent per Nespresso-cup. Dat voorkomt misbruik en als gastheer of -vrouw kun je ook altijd nog besluiten om de meerprijs bij een bescheiden gebruik niet in rekening te brengen. Een andere optie is filterkoffie. Die is veel goedkoper en wordt steeds hoger gewaardeerd. 

Zo serveer ik koffie en thee

Yvonne Rengelink, Logement No5 (2 kamers)
"Ik serveer het ontbijt op de kamer. Een kopje cappuccino is daardoor al koud voordat het goed en wel op de ontbijttafel staat! Daarom heb ik gekozen voor een cafetière: een glazen kan waarin je koffie zet met grof gemalen koffie. Voordat ik koffie maak, vul ik de kan eerst met kokend water, zodat het glas al goed heet is. Het is relatief makkelijk en gasten zijn soms verrast over de smaak. Ik vertel erbij dat ik de koffie en thee haal bij een speciaalzaak hier in de stad. Gasten krijgen ook een bonnetje waarmee ze daar gratis een kopje koffie kunnen drinken. Het lijkt wel alsof ze de koffie daardoor nog lekkerder vinden!"

Annet Schuiling, Huize Nijhof (1 kamer)
"Gasten maken zelf filterkoffie op de kamer en dat wordt steeds meer gewaardeerd. Het voordeel is dat ze zelf kunnen bepalen of ze het wat sterker willen: gewoon een schepje extra. Gasten kunnen de hele dag onbeperkt koffie en thee drinken, met filterkoffie kan dat. Nespresso-cups zijn veel duurder. Verder kunnen gasten kiezen voor tien soorten thee uit een doos, zowel voor een hele pot als voor een glas. Honing, zoetstof en suiker staat er altijd bij. En bij het ontbijt geef ik altijd al een lekker cakeje. De meesten bewaren dat voor ’s middags bij de thee."

Arianne de Voogd, Op ’t Hof Olmenstein (5 kamers)
"Op iedere kamer staat een Nespresso-apparaat met originele cups en theezakjes, maar bij het ontbijt presenteer ik losse thee in weckpotjes. Op een kaartje aan het potje staat welke smaak het is. Met een theeknijper kunnen gasten dan zelf hun thee trekken. Wat koffie betreft vind ik bonenkoffie de enige optie. Ik had een hele fijne machine, maar toen die stukging heb ik veel te snel een nieuwe gekozen. Het is nu mijn grootste ergernis. De koffie loopt te langzaam door en de tiptoetsen werken vaak niet. Latte macchiato maak ik daarom met de hand. Ik overweeg nu een professionele koffiemachine – die kun je kopen voor €10.000 of leasen – maar het is eigenlijk net te duur voor mij. Misschien koop ik toch maar een nieuw consumentenapparaat."

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Toerisme Achtergronden BUAS
Nieuw UNWTO-rapport biedt steden hulp bij beheersen impact overtoerisme

Een nieuw rapport van de World Tourism Organization (UNWTO) biedt ondersteuning bij het beheersen van de groeiende toeristenstromen in stedelijke gebieden en de impact hiervan op de betrokken steden en bewoners. 'Overtourism? Understanding and managing urban tourism growth beyond perceptions'...

Achtergronden
Training: hoe maak je jouw horecazaak onderscheidend?

Wat maakt een horecaconcept succesvol? En hoe voorkom je dat je concept blijft steken in de middenmoot? In deze training (15 oktober, in Bunnik) gaan wij het hebben over de, voor velen ontastbare, aspecten die een concept tot een succes maken. Wij leggen uit hoe je het DNA en de werkelijke kernwaard...

Amsterdam Overheid
Gemeente Amsterdam wil einde misstanden housekeeping in hotels

Amsterdam gaat de misstanden binnen de hotelschoonmaak aanpakken. Deze misstanden zijn schijnbaar aan de orde van de dag en de gemeente gaat een einde maken aan de te hoge werkdruk en het werken onder het minimumloon. Het CDA stelde schriftelijke vragen aan het college, zo lezen we op de website van...

Achtergronden Internationaal
Zwerfkat maakt eetzaal van hotel onveilig

Dit weekend zorgde een kat voor behoorlijk wat opschudding in een ibis-hotel in De Panne, België. Op de website hln.be lezen we dat het beestje rond acht uur de eetzaal binnendrong en weigerde te vertrekken, de aansporingen van het aanwezige personeel ten spijt. Brandweer Vervolgens belde...

Advertorial
't Fortuin is synoniem voor geluk en kapitaal

Het voormalige hotel-restaurant ’t Fortuin is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Iemand die met liefde en passie in het rijksmonumentale pand wil wonen en werken. Treffender kan een naam voor een monumentaal pand als dit niet zijn. Een eeuwenoud object, ooit gesticht door herbergier Jan Wille...

Columns Blog
Column: nu eens zelf op vakantie

Genietend van een welverdiende vakantie aan de Spaanse kust kijken wij terug op een schitterende huwelijksdag en citytrip met onze kinderen naar New York. Een vakantie die dit jaar dus wel op een hele speciale manier begon. Vakantie. Vroeger nog weleens spontaan bedacht. Tegenwoordig strak georga...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: