Koffie en thee in de B&B: Zoveel gasten, zoveel smaken

12 oktober 2017 | José Mast

Een kopje koffie of thee bij de ontvangst of voor het ontbijt: het lijkt zo simpel, maar er zijn talloze keuzes te maken. Gasten verwachten kwaliteit en verwennerij, maar welke koffie of thee daarbij hoort, verschilt per Bed & Breakfast. Wordt het Nespresso, filterkoffie of een echte espressomachine?

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN BED & BREAKFAST

Losse thee of zakjes
Losse thee bij het ontbijt heeft een luxe uitstraling en geeft gasten het gevoel goed verwend te worden. In losse thee behouden de blaadjes hun vorm, waardoor ze niet uitdrogen. Dat houdt ook de smaak in stand, die bij gedroogde thee in zakjes toch enigszins verloren gaat. Gasten die losse thee gewend zijn van thuis, kun je verrassen door één of twee onverwachte smaken toe te voegen: je eigen voorkeur, een tip van een lokale theespecialist of single estate thee, afkomstig van één bepaalde theetuin waardoor de thee een unieke smaak heeft die je alleen bij deze thee vindt.

Sommige gasten vinden het maar een gedoe om zelf aan de slag te moeten met een theeknijper of -filter. Dan is het fijn om ook een doos met theezakjes achter de hand te hebben. Ook daarin is een ruime keuze: witte, zwarte en groene thee, Oolong en natuurlijk kruidenthee, die officieel geen thee mag heten. Kruidenthee kent een grote groep liefhebbers, onder andere omdat deze geen cafeïne bevat. Piramidevormige zakjes verenigen het beste van twee werelden: ze zijn makkelijk in het gebruik en de theeblaadjes blijven toch in hun oorspronkelijke vorm. Deze zakjes zijn helaas vaak minder goed biologisch afbreekbaar. 

Koffiekeuzes
Traditionele filterkoffie heeft de laatste jaren een revival beleefd. Deze koffie heeft in ieder geval veel terrein gewonnen van de Senseo, maar espresso en koffievarianten op espressobasis, zoals cappuccino en latte macchiato, zijn nog steeds populair. Toch hoef je als Bed & Breakfast niet per definitie een espressomachine aan te schaffen. Die keuze hangt samen met de service die je gasten wilt bieden. Is het de bedoeling dat ze de hele dag onbeperkt gebruik kunnen maken van koffie en thee, dan zijn andere opties handiger en goedkoper. Een Nespresso-apparaat bijvoorbeeld is gemakkelijk te bedienen en wordt erg gewaardeerd op de kamer. De prijs van originele cups is wel een punt om bij stil te staan, want voor onbeperkt gebruik zijn deze aan de dure kant. Sommige B&B’s die buiten het ontbijt om koffie beschikbaar stellen, vragen hiervoor een vergoeding, bijvoorbeeld 50 cent per Nespresso-cup. Dat voorkomt misbruik en als gastheer of -vrouw kun je ook altijd nog besluiten om de meerprijs bij een bescheiden gebruik niet in rekening te brengen. Een andere optie is filterkoffie. Die is veel goedkoper en wordt steeds hoger gewaardeerd. 

Zo serveer ik koffie en thee

Yvonne Rengelink, Logement No5 (2 kamers)
"Ik serveer het ontbijt op de kamer. Een kopje cappuccino is daardoor al koud voordat het goed en wel op de ontbijttafel staat! Daarom heb ik gekozen voor een cafetière: een glazen kan waarin je koffie zet met grof gemalen koffie. Voordat ik koffie maak, vul ik de kan eerst met kokend water, zodat het glas al goed heet is. Het is relatief makkelijk en gasten zijn soms verrast over de smaak. Ik vertel erbij dat ik de koffie en thee haal bij een speciaalzaak hier in de stad. Gasten krijgen ook een bonnetje waarmee ze daar gratis een kopje koffie kunnen drinken. Het lijkt wel alsof ze de koffie daardoor nog lekkerder vinden!"

Annet Schuiling, Huize Nijhof (1 kamer)
"Gasten maken zelf filterkoffie op de kamer en dat wordt steeds meer gewaardeerd. Het voordeel is dat ze zelf kunnen bepalen of ze het wat sterker willen: gewoon een schepje extra. Gasten kunnen de hele dag onbeperkt koffie en thee drinken, met filterkoffie kan dat. Nespresso-cups zijn veel duurder. Verder kunnen gasten kiezen voor tien soorten thee uit een doos, zowel voor een hele pot als voor een glas. Honing, zoetstof en suiker staat er altijd bij. En bij het ontbijt geef ik altijd al een lekker cakeje. De meesten bewaren dat voor ’s middags bij de thee."

Arianne de Voogd, Op ’t Hof Olmenstein (5 kamers)
"Op iedere kamer staat een Nespresso-apparaat met originele cups en theezakjes, maar bij het ontbijt presenteer ik losse thee in weckpotjes. Op een kaartje aan het potje staat welke smaak het is. Met een theeknijper kunnen gasten dan zelf hun thee trekken. Wat koffie betreft vind ik bonenkoffie de enige optie. Ik had een hele fijne machine, maar toen die stukging heb ik veel te snel een nieuwe gekozen. Het is nu mijn grootste ergernis. De koffie loopt te langzaam door en de tiptoetsen werken vaak niet. Latte macchiato maak ik daarom met de hand. Ik overweeg nu een professionele koffiemachine – die kun je kopen voor €10.000 of leasen – maar het is eigenlijk net te duur voor mij. Misschien koop ik toch maar een nieuw consumentenapparaat."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Achtergronden Ondernemen
Poll: hoe ga jij om met no-shows in je B&B?

No-shows zijn vervelend voor B&B-ondernemers. We willen dolgraag weten hoe jij omgaat met het fenomeen van gasten die niet op komen dagen. Moeten zij hoe dan ook betalen of niet, en schrijf je automatisch geld af van zijn of haar creditcard? We publiceren de bevindingen in de komende editie van...

Columns
Column: Contactvrij genieten…

'Dag mevrouw, hierbij stuur ik u een mail want ik wil graag een lang weekend weg binnen Nederland en uw B&B lijkt ons wel wat maar… is er wel wat te doen in Zwolle?' Helemaal blij keek ik die dag op van mijn laptop. Hoera, een Echte Gast! Potentieel dan weliswaar, want &helli...

Coronacrisis
Realtime countdown tot opening horeca 1 juni, 12 uur

Het aftellen is begonnen! In onderstaande countdown timer zie je exact hoe lang het nog duurt totdat je de deuren van je horecazaak en terras weer mag openen. Heel veel succes! ...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: