Ontbijt: de lente in uw (waldkorn)bol

Auteur: Redactie
18 maart 2011
Ontbijt: de lente in uw (waldkorn)bol

Zet u met de bloemetjes ook het ontbijt weer buiten? Of haalt u de lente juist naar het ontbijtbord door verse tuinkers, een aardbeitje of huisgemaakte mocktail? Mocht u met uw handen in het haar zitten wat originele ontbijtjes betreft, dan kunt u uw hart ophalen. Lees verder en doe ideeën op voor een fris lenteontbijtje.

Broodbelegexpert De Ruijter meldt in zijn ontbijtboek dat ontbijt in hotels nog wel eens een ondergeschoven kindje is. Naast het diner en de lunch is er in vakliteratuur weinig aandacht voor het ontbijt. Hoewel mondjesmaat, zijn er toch een aantal innovaties te melden. Zo worden er volgens De Ruijter meer verschillende soorten brood aangeboden en is het brood van betere kwaliteit. Ook prijken er soms streekproducten bij het buffet. Verse sappen en verschillende soorten thee zijn ook gesignaleerd. Toch lijken de English breakfast, de American breakfast en de continental breakfast nog steeds de boventoon te voeren in hotels. Gelukkig klinken er nieuwe geluiden die inspirerend zijn voor een fris ontbijt.

Ontbijtje via de laatste trends

Trendbureau Shoot My Food presenteerde onlangs zeven nieuwe ‘E-nummers’ die verwijzen naar actuele foodtrends.

Echt & Eerlijk – Globalisering leidt ertoe dat mensen meer behoefte krijgen aan lokale specialiteiten. Streekproducten voeren niet alleen de boventoon op de restaurantkaart, maar ook als het om een ontbijtje gaat is het leuk om eten met een verhaal te serveren: bijvoorbeeld eieren van de boer in de buurt of eigengemaakte jam en kaas van de buurvrouw om de hoek. De gast zoekt vooral uniciteit bij een b&b. Vertaal dat ook naar het ontbijt door streek- of seizoensproducten in huis te halen. Pers verse vruchten tot sap of ga op zoek naar bijzondere sapleveranciers, zoals Jay’s Juices in Amsterdam: zijn tarwegrassmoothie geeft uw gast een ‘energy boost’. Doe inspiratie op en maak zelf thuis nieuwe verrassende creaties voor uw gast.

Energiek – Het tweede E-nummer is Energiek. Mensen zijn zich bewust van de noodzaak van gezond eten. Er wordt dan ook steeds meer gekozen voor lekkere vezelrijke producten die voedzaam zijn. Verras uw gasten met hang-op met açaibessen, als het seizoen daar is, of andere producten die bekend staan om hun heilzame werking.

Expressief – Expressief staat voor keuze en verleiding op de ontbijttafel. Verandering van spijs doet eten, dus zorg ervoor dat de gast verrast wordt door wat er op de ontbijttafel staat. Bak uw eigen brood in plaats van de standaard afbakbroodjes uit de supermarkt.

Elegant – Dit heeft te maken met de feminisatie van de samenleving. Light speelt steeds meer een rol: de gast wordt graag verwend, maar kiest minder vaak voor zoete producten die rijk aan vet en suiker zijn. Daarbij wordt aan de lijn maar ook aan gezondheid gedacht.

Eigen – Het vijfde E-nummer refereert aan ‘bijzonder zijn’ en ‘eruit springen’. Mensen boeken juist een b&b omdat het uniek en anders dan anders is. Voorzie het ontbijt bij uw b&b van uw eigen signatuur. Bijvoorbeeld door streekproducten uit uw omgeving toe te voegen: typische Drentse kniepertjes, Doesburgse mosterd of een stukje Limburgse vlaai. Als het weer het toelaat, verhuis dan de ontbijttafel naar buiten, zoals in b&b Roerdinkhof. Het ruime terras aan de voorzijde en tegen de gracht aan staat geheel tot de beschikking van de b&b-gasten. Bij goed weer dient het landschap als achtergrond voor het ontbijt, met zicht op een open weiland met grazende koeien en kalveren. Presentatie is erg belangrijk, dus zorg voor verse bloemen, een fris tafelkleed en servies dat past bij de sfeer die uw b&b ademt.

Elkaar – Mocht u meer kamers hebben waar verschillende gasten logeren, laat ze dan gezellig samen ontbijten aan de ontbijttafel. Veel mensen zullen dit een verrijking van hun verblijf vinden. Dit zesde E-nummer duidt tevens op een van de redenen waarom mensen vaker voor b&b’s in plaats van hotels kiezen. Juist in tijden van sterke globalisering is er meer vraag naar persoonlijke aandacht en uniciteit.

Extensief –Veel mensen vinden het leuk om zelf iets voor hun ontbijt te doen. Zo gaat u van fullservice naar selfservice en heeft de gast meteen een extra belevingsdimensie omdat hij zijn eigen eieren heeft geraapt, aardbeien heeft geplukt of kruiden voor bij zijn omelet heeft uitgezocht.

Lekker bakje koffie

Niet alleen bedden en inrichting zorgen ervoor dat uw gast terugkomt, ook lekkere, bijzondere koffie draagt daaraan bij. Koffie is een hot item. Verschillende baristi geven workshops in het maken van koffie-art. Volg ook zo’n workshop en zorg ervoor dat koffie drinken in uw b&b een feestje wordt. De gast zal het waarderen, het blijft hem bij en hij vertelt het verder. Betere reclame kunt u niet krijgen.

BBN15

Overig nieuws