Rutger & Lisa Marie toverden hun huis om tot B&B

18 december 2019 | redactie

Het zal niet bij iedereen opkomen; een Bed & Breakfast beginnen terwijl je allebei een vaste baan hebt. Toch deden Rutger en Lisa Marie het wel. In 2017 begon het idee bij hun te borrelen en in juni 2019 openden zij de deuren van ‘Logeren bij Lies’ in Harderwijk. Ze toverden hun huis om tot een sfeervolle B&B.

In 2017 ontstaat het idee om een B&B te starten. “Om te beginnen vinden we het heel erg leuk om met mensen om te gaan. Het idee was dat - wanneer we samen een huis zouden kopen - we een woning wilden waar we ook gasten konden ontvangen. Dat konden we eerst niet vinden of betalen.” Nadat zij een soortgelijke B&B in Deventer bezochten, beseften Rutger en Lisa Marie zich dat het best mogelijk was een Bed and Breakfast in hun huidige huis te beginnen.

“Het is behoorlijk toeristisch hier. Er is niet een heel groot aanbod aan B&B’s, dus toen zijn we het gewoon gaan doen, zo ontstond ‘Logeren bij Lies’", aldus Rutger. 

Een warm gevoel

Het stel is zo’n driekwart jaar bezig geweest met het verbouwen van hun huis. De kamer waar nu de gasten verblijven was eerst hun eigen slaapkamer. Ze bouwden de zolder om tot een slaapkamer voor henzelf. “Daarnaast heb je natuurlijk een website nodig en moet je bij de gemeente aangeven dat je een B&B gaat starten.”

Als dat allemaal achter de rug is, kunnen ze beginnen met het inrichten. “Met name Lisa Marie heeft zich daarmee beziggehouden. Zij had al snel een visie op het interieur.” Het verblijf ziet er netjes en strak uit. Het is modern, gezellig en het geeft de gasten een warm gevoel. “We wonen in een oude officierswoning, dus dat heeft een bepaalde charme en sfeer. We wilden dat het interieur bij het huis zou passen.”

Waar voor je geld

Het stel was al snel gewend aan het runnen van een B&B. De eerste gasten waren Duits, maar dat vond Lisa Marie wel spannend, aangezien zij de Duitse taal niet goed beheerst. Rutger daarentegen wel. Het was een goede eerste ervaring. “Het soort gasten dat we krijgen wordt redelijk bepaald door de prijzen. We zijn niet de goedkoopste en ook niet de duurste en we bieden zeker waar voor het geld. We hebben een mooie luxe badkamer met een inloopdouche en een bad. De slaapkamer is vrij ruim en er is een apart ‘zitje’ waar we het ontbijt brengen. We zorgen altijd voor een lekker, vers en uitgebreid ontbijtje. We vinden het leuk om gasten te verzorgen en het mensen naar hun zin te maken.”

Veel jonge mensen

Tot hun verbazing komen veel jonge mensen hun B&B bezoeken. Ze hadden zelf gedacht dat ze mensen van 50 tot 60 jaar over de vloer zouden krijgen, maar er komen vooral gasten van 30-40 en 25-30 jaar. De meeste gasten komen voor 1 nacht. “Het zijn voornamelijk toeristen in eigen land."

Het koppel ontvangt de gasten en nodigen ze uit om een drankje te doen. “We merken dat mensen niet superveel op hun kamer zijn, ze gaan vaak de deur uit om de omgeving te verkennen.” Tussendoor gebeurt er dus niet veel. “De volgende ochtend maken we samen het ontbijt en brengen dat naar de kamer. Als de gasten weggaan, zorgen we er gelijk voor dat we de kamer schoonmaken. Daar zijn we ruim twee uur mee bezig.”

Het lijkt de twee ondernemers best leuk hun B&B uit te breiden, maar in dit huis zien ze dat niet zo snel gebeuren. Ze vinden het belangrijk dat hun gasten een eigen badkamer hebben en er is in dit huis geen ruimte voor een tweede. Naar een groter huis verhuizen zit er op dit moment ook niet in, want het huidige huis en de prachtige omgeving willen ze niet kwijt. 

Marketingstrategie

Bedandbreakfast.nl is voor ‘Logeren bij Lies’ belangrijk bij het binnenhalen van klanten. Airbnb valt helaas tegen, daarop staan zij als 'privékamer' in plaats van als een bed & breakfast. Dat zorgt ervoor dat ze minder boekingen krijgen. Dit is tegelijk ook het enige 'probleem' dat zij hebben ondervonden sinds ze hun bed & breakfast openden.

Zelf zijn ze een Instagram- en Facebookaccount begonnen. Rutger en Lisa Marie zijn hier nog niet bezig met actieve promotie, wel proberen ze op Instagram minstens 1 keer per week te posten. Die berichten gaan echt over wat er in de B&B gebeurt. “Het aantal volgers zien we groeien.” Verder moeten het koppel het hebben van mond-tot-mondreclame van gasten. “Zo hadden we een gast die later haar zus een overnachting bij ons cadeau heeft gedaan. Dat laat wel zien dat ze een positieve ervaring bij ons heeft gehad.”

'Gewoon' inkopen doen bij de supermarkt

Rutger en Lisa Marie doen de inkopen voor hun voedsel 'gewoon' bij de supermarkt. Ze maken wel bewuste keuzes, bepaalde producten koopt het stel alleen bij bepaalde supermarkten. Het duo kiest voor bio-producten en houden hun eigen kippen. “We geven de gasten een vers ei en ook sinaasappelsap wordt altijd vers geperst.”

In de badkamer voor de gasten hebben ze Rituals-producten staan. Dit doen de B&B-ondermers met het idee dat je Rituals vaak als cadeau krijgt en minder snel voor jezelf koopt. “We krijgen van gasten vaak te horen dat de badkamer hen het gevoel geeft van een spa. Het geeft ze het gevoel dat ze op een speciale plek zijn.”

Over het ondernemende B&B-koppel:

Rutger Wetsteijn werkt als salesmanager bij een online marketingbureau.
Lisa Marie Wetsteijn van Zoelen is adviseuse in een lingeriezaak.


Doordeweeks kost een verblijf  €95,- per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt. In het weekend bedraagt het tarief €105,-. 

Auteur: Isa Milia. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Coronacrisis
Nederlandse vakantiegangers verwachten weer te kunnen reizen in 2021  

De coronazomer is voorbij. Na een zomer van thuisblijven, daguitstapjes in eigen land en geklus, verwacht het grootste deel van de Nederlandse vakantiegangers volgende zomer weer normaal te kunnen reizen. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden...

Interview Longread
B&B in het Smalste Stukje van Nederland; breed genoeg om volop te genieten

De zon die door het raam naar binnen schijnt, het gefluit van vogels en het gekraai van de haan in de vroege ochtend, dat is wakker worden in één van de drie gastenkamers van B&B ’t Merthoes in het pittoreske Midden-Limburgse plaatsje Susteren. Een bijzonder plekje. Onthaa...

Interview
Is de gast altijd koning?

Soms hebben we het als eigenaren van een gastenverblijf moeilijk met de uitspraak: ‘De gast is altijd koning’. Dat komt omdat we dan meestal direct denken aan de gasten die soms onmogelijke, onrealistische eisen stellen. Gasten waarbij het nooit goed genoeg is en die nooit tevreden te st...

Economie Toerisme
Aantal Nederlandse vakantiegangers bereikt dieptepunt

Het aantal Nederlanders dat in het tweede kwartaal van 2020 op vakantie ging was 65 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. De daling is veruit het grootst voor vakantiegangers met een buitenlandse bestemming, 98 procent in april en mei. Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eig...

Economie Coronacrisis
Rabobank: Horeca krijgt grote klap, maar toont veerkracht

Door de dreiging van coronabesmettingen en vanwege beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam h...

Economie
Na recordjaar 2019 keldert toegevoegde waarde toerisme in eerste helft 2020

In het eerste halfjaar van 2020 lag de toegevoegde waarde van de belangrijkste bedrijfstakken in de toerismesector volgens voorlopige cijfers ongeveer 45 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2019. Het aantal banen daalde ook, maar minder sterk. In 2019 had de toeristische sector nog een r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: