Europa telde 554 miljoen overnachtingen via vier grote OTA's in 2019

Auteur: Redactie
OTA's Internationaal 1 juli 2021
Europa telde 554 miljoen overnachtingen via vier grote OTA's in 2019

In 2019 (het jaar vóór de coronapandemie, die de toeristische sector hard trof) zijn meer dan 554 miljoen nachten doorgebracht in via Airbnb, Booking, Expedia Group of Tripadvisor geboekte accommodatie in de EU, zo meldt de Europese Commissie in een persbericht.

Per dag sliepen ongeveer 1,5 miljoen mensen in een via een van deze vier platforms geboekt bed. Dit blijkt uit de eerste cijfers, over geboekte accommodaties voor kort verblijf via de deeleconomie, gepubliceerd door Eurostat, het EU-onderzoeksbureau voor de Commissie.

Eerste statistieken

Tot nu toe waren er maar weinig Europese officiële statistieken op dit gebied, omdat de verhuur van vakantiewoningen, appartementen en kamers in door particuliere bewoonde gebouwen vaak buiten de bestaande toerismeregisters en -enquêtes vallen.

De informatie geeft een goed inzicht in het belang van de deeleconomie voor de toeristische sector vóór de coronapandemie.

Belangrijkste data:

De belangrijkste stedelijke bestemmingen (boekingen via een van de vier platforms) waren: 

1. Parijs (stedelijke regio) (15,1 miljoen overnachtingen)
2. Barcelona (11,3 miljoen)
3. Rome (10,4 miljoen)
4. Lissabon (10,5 miljoen)
5. Madrid (8,3 miljoen)

 

De vijf populairste landen van bestemming voor een via een van de vier platforms geboekt verblijf waren:

1. Spanje (112 miljoen overnachtingen)
2  Frankrijk (109 miljoen)
3  Italië (83 miljoen)
4 Duitsland (40 miljoen)
5. Portugal (33 miljoen)

 

De 20 populairste regio's in de EU zijn goed voor bijna de helft (48%) van het totale aantal via de vier platforms geboekte overnachtingen. De meeste van deze top 20 regio's bevinden zich in Spanje (zes regio's), Frankrijk of Italië (respectievelijk vijf), terwijl twee regio's zich in Portugal bevinden, één in Kroatië en één in Hongarije.

In de drie populairste regio's zijn in 2019 meer dan 20 miljoen nachten geboekt: Andalusië (26 miljoen), de Adriatisch kust van Kroatië (25 miljoen) en Catalonië (21 miljoen). In 2019 waren deze drie regio's goed voor 13% van het totaal aantal overnachtingen in de EU die via de vier platforms werden geboekt. De gegevens per regio zijn te vinden in de kaart hieronder.

554 miljoen nachten

In 2019 (het jaar vóór de coronapandemie, die de toeristische sector hard trof) zijn meer dan 554 miljoen nachten doorgebracht in via Airbnb, Booking, Expedia Group of Tripadvisor geboekte accommodatie in de EU. Per dag sliepen ongeveer 1,5 miljoen mensen in een via een van deze vier platforms geboekt bed. Het aantal overnachtingen in via de vier platforms geboekte korte termijn accommodatie is tussen 2018 en 2019 met 14 procent gestegen.

In maart 2020 heeft de Commissie een belangrijke overeenkomst met Airbnb, Booking, Expedia Group en Tripadvisor gesloten, waarmee een  samenwerking van start is gegaan. Eurostat zal de gepubliceerde informatie regelmatig bijwerken. Het gaat met name om nationaal, regionaal en per stad verzamelde gegevens over het aantal via de vier platforms geboekte verblijven en het aantal overnachtingen in via deze platforms geboekte accommodatie. Deze informatie zal bijdragen tot vollediger statistieken over toeristische accommodatie in Europa, overheidsinstanties beter inzicht geven in de ontwikkeling van de deeleconomie (met name diensten voor de verhuur van kortetermijnaccommodatie) en bijdragen aan op feiten gebaseerd beleid.

Overig nieuws