Gemeente Utrecht gaat handhaven op registratieplicht toeristische verhuur

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving 29 december 2021
Gemeente Utrecht gaat handhaven op registratieplicht toeristische verhuur

Vanaf 1 januari 2022 gaat de gemeente Utrecht handhaven op de verplichte registratie van toeristische verhuur, zo meldt de gemeente aan Host Club Utrecht. Sinds 1 juli 2021 moeten woningen die worden verhuurd aan toeristen een registratienummer hebben. Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat de vakantieverhuur ten koste gaat van woonruimte en de oneerlijke concurrentie met hotels aangaan. Inmiddels zijn er 514 registratienummers uitgegeven. 

Voor de controle trekt de gemeentelijke begroting 165.000 euro uit. Overtreding van de regels kan uitlopen op een boete van duizenden euro's. Host Club Utrecht heeft zich hier, tevergeefs, tegen verzet. Een meerderheid van de gemeente stemde namelijk vóór (PvDA, GroenLinks). VVD, Stadsbelang en PVV stemden tegen de meldplicht. Het bedrag van de boete is wel wat omlaag gebracht. 

Wat zijn de regels? Het registratienummer moet worden vermeld in de advertentie, bijvoorbeeld op Airbnb of andere platforms. Vakantieverhuurders moeten kunnen aantonen dat zij de woning niet meer dan 60 nachten per jaar verhuren door elke boeking bij de gemeente te melden. Voor bed-and-breakfasthouders geldt dat zij thuis moeten zijn op het moment dat ze gasten ontvangen. 

Amsterdam

In Amsterdam is eveneens een meldplichtsysteem ingevoerd. Host Club Utrecht spreekt zich uit tegen een dergelijk systeem en benadrukt dat de gemeente Utrecht de hoofdstad daar niet in moet volgen. Volgens de belangenclub laat het meldplichtsysteem in Amsterdam zien dat het niet is opgewassen is tegen "de toeristische dynamiek van boekingen, annuleringen, verlengingen, later aankomen, eerder vertrekken of helemaal niet komen opdagen." 

Een woordvoerer van de gemeente stelde Host Club Utrecht gerust; Utrecht gaat samen met andere steden, onder andere Den Haag en Rotterdam, een nieuw meldplichtsysteem ontwikkelen dat zo flexibel mogelijk is. 

Daling Airbnb's Utrecht

Het aantal Airbnb-adressen in Utrecht is de afgelopen zes jaar flink gedaald. In 2015 telde de stad om en nabij 1.800 gastadressen. In februari 2020 waren dat er nog maar 1.000. De nieuwe meldplicht heeft hier nauwelijks invloed op gehad. Vooral de coronapandemie heeft een grote rol gespeeld bij de afname van kleine gastlocaties in de stad, meldt Host Club Utrecht tegenover DUIC. Dit jaar sluiten we af met slechts 434 adressen op de teller. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

 

Overig nieuws